Як харківські нардепи голосували за закон про українську мову

Як харківські нардепи голосували за закон про українську мову

Жоден з нардепів-мажоритарників Харківщини не підтримав закон про українську мову. Голосували за нього сьогодні — у другому читанні та в цілому.

З 14 мажоритарників Харківської області, двоє проголосували проти: це Євгеній Мураєв та Дмитро Шенцев. Нардеп Валерій Писаренко утримався. Олександр Кірш, Дмитро Святаш та Віталій Хомутинник були зареєстровані у сесійній залі, але не голосували. Ще вісім нардепів від Харківщини були відсутні. Це данні поіменного голосування, оприлюднені на сайті Верховної ради України.

Нагадаємо, сьогодні народні депутати голосували за проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д). У другому читанні та в цілому за нього проголосували 278 нардепів, закон прийнятий.

Згідно із документом, єдиною державною мовою в Україні є українська. Проект передбачає, що українською мовою має володіти кожен громадянин України, а також усі претенденти на українське громадянство.

Українською мовою мають розмовляти усі високопосадовці та керівники силових структур. Також українська обов'язкова для депутатів усіх рівні, суддів, адвокатів, керівників вишів, медпрацівників тощо. Українською мовою мають проводитись усі засідання, зустрічі тощо у владних органах та установах – як центральних, так і регіональних.

Українську мають використовувати також у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів і послуг.


Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.