"Як хочете, але він-таки ..." - Карл Волох

"Як хочете, але він-таки ..." - Карл Волох

Чимало людей після історії про «коронавірус на Банковій» зробили невтішний висновок щодо розумових здібностей Янелоха. Значно менше констатували аналогічне після його висловлювань про місцеве самоврядування.
Тут би варто зрозуміти, що децентралізація є не просто однією з реформ постмайданівських урядів, а The Reform. Вона зламала атавістичну совкову пірамідальну систему влади, передала повноваження на місця, де набагато ліпше розуміють проблеми конкретного регіону, мала величезний антикорупційний ефект (вперше уряд відмовлявся на користь мерів від права розподіляти сотні мільярдів гривень на рік) тощо.
Реформа ця гаряче підтримувалася Заходом і отримала найвищу оцінку з усіх, проведених в Україні. Практично відхід від неї не просто малоймовірний (МВФ не дозволить), але й саме посягання на неї дуже компрометує будь-якого політика, виставляючи його автократом, ретроградом і корупціонером у очах партнерів-спонсорів. Не кажу вже про ставлення голів місцевого самоврядування - людей сьогодні дуже впливових і авторитетних у громадах.
І що робить Зеленський? Відкрито атакує реформу, артикулює мрію про повернення в центр найбільших бюджетів, «наїжджає» (не лише вербально, а й за допомогою правоохоронців) на мерів, котрі наважуються його критикувати.
Я б іще зрозумів, коли він свій саботаж вів потайки. Але відкрито оголосити всіх незгодних «сепаратистами»? І це при тому, що шанси перемогти в цій боротьбі майже нульові? І перед самими місцевими виборами, котрі без підтримки мерів він гарантовано програє? І все це лише тому, що його комплекс неповноцінності не дозволяє йому терпіти критику з боку «якихось» місцевих керівників?
Як хочете, але він-таки ідіот ...

Карл Волох