Як Лиман чинив опір? | 19 серія Деокупації • Ukraїner

Як Лиман чинив опір? | 19 серія Деокупації • Ukraїner

Лиман — місто на сході України, центр Лиманської громади та великий залізничний вузол регіону. Лиман був туристичною меккою мешканців Донеччини, адже неподалік від міста розташовані Блакитні озера й національний природний парк «Святі гори», біля якого діяли десятки рекреаційних комплексів. Та після початку р*сійсько-української війни все змінилося.

У квітні 2014 року незаконні збройні формування за підтримки р*сійських військ захопили Лиман. У червні того ж року, здійснивши успішний контрнаступ, Збройні сили України звільнили місто. У 2022 році Лиман знову став однією з цілей загарбників. Із 23 травня до 1 жовтня 2022 року місто перебувало під р*сійською окупацією.

Під час експедиції звільненими населеним пунктами сходу України команда Ukraїner відвідала Лиманську громаду. Ми поспілкувалися з місцевими мешканцями, які поділилися спогадами про те, як для них розпочалася окупація та що довелося пережити, коли в місто прийшов «р*скій мір». Зустрілися з керівником місцевого відділу поліції Ігорем Угнівенком і керівником Лиманського центру безпеки громадян Володимиром Чумаком. Чоловіки розповіли, як велася битва за Лиман, і показали наслідки перебування р*сіян у місті. Тут не залишилося жодної цілої будівлі — окупанти зруйнували чи пошкодили житлові будинки, адміністративні споруди, навчальні заклади тощо. У батьківському домі журналіста й військовослужбовця Віталія Овчаренка р*сійські загарбники влаштували штаб. У цьому відео чоловік поділився кадрами, яким він вперше побачив дім після визволення, а також враженнями від своєї першої після деокупації поїздки до рідного дому.

Попри всі негаразди, мешканці Лиману за підтримки волонтерів із різних куточків України поступово повертають до життя своє місто. Вони вірять у ЗСУ й чекають на остаточне визволення території України.