"ЯКІ МОТИВИ В РЯБОШАПКИ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЯКІ МОТИВИ В РЯБОШАПКИ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Прочитайте цю фразу три рази: «Портнов посварився з Рябошапкою». Відчуваєте смак насолоди?

Точніше так. Генеральна прокуратура України керована Русланом Рябошапкою, оголосила підозру колишньому Міністру юстиції Олені Лукаш, одній з найбільш одіозних діячів часів президента-дезертира Віктора Януковича. Характерно що Олена Лукаш була одним з найбільш агресивних противників президента Петра Порошенка, на критиці якого прийшов до влади Володимир Зеленський – той самий який в розмові з президентом США Дональдом Трампом назвав пана Рябошапку «100%-во моєю людиною».

Реакція табору «заклятих друзів Рябошапки» не забарилася. Серією постів з погрозами генпрокуророві вибухнув колишній заступник голови АП Януковича (і колишній патрон чинного голови ОПУ Андрія Богдана) Андрій Портнов. «Переходим в наступательную публичную фазу до тех пор, пока Генеральный прокурор не будет отправлен в отставку» (мовою оригіналу). У тон Портнову проспівали скандальні депутати фракції «Слуга народу» Дубінський і Бужанський. Нарешті відреагувала сама Лукаш, вона подала до ДБР позов щодо самого генпрокурора Рябошапки, про незаконне призначення ним своїх заступників – Каська та Чумака.

Можна було би запастися попкорном і довго та з цікавістю спостерігати це довічне протистояння жаб і гадюк, якби не одна деталь. Вручення підозри Олені Лукаш збіглося з іще одною подією – той самий Портнов заявив, що за наказом генпрокурора заморожені всі впровадження по справах, де фігурує п’ятий президент Петро Порошенко. Про те саме написали минулого тижня низка блогерів та телеграм-каналів, але причину назвали набагато більш банальну – під звинуваченнями Порошенку відмовився підписуватися слідчий генпрокуратури. Бо справи ті шиті настільки білими нитками, що слідчі відверто побоялися звинувачень у свавіллі і повторення долі суддів, що судили активістів Євромайдану. Не підписані ті звинувачення й досі – схоже й не будуть.

Що ж таке трапилося у генпрокуратурі? Для початку звернемо увагу на минуле чинного генпрокурора. Руслана Рябошапку називають людиною голови ОПУ Андрія Богдана. Рябошапка й не приховує, з Богданом він знайомий з 2007 р. – вони довго працювали разом. Проте – не варто вважати Рябошапку слухняним виконавцем будь-яких забаганок голови ОПУ.

Рябошапка – чиновник зі стажем. У Міністерстві юстиції він працювати почав ще за президента Кучми, і там же працював за президентів Ющенка, Януковича та Порошенка. За президента Порошенка Рябошапка був заступником Міністра юстиції, а у 2016-2017 рр. - членом Національної агенції з питань запобігання корупції. Уже це одне добряче пояснює дії генпрокурора – як досвідчений чиновник він боїться «смердючих справ», тобто таких за які можна опинитися за ґратами в разі зміни влади. Такі люди аж надто гарно знають ціну «гарантіям» керівництва та уряду. А це, в свою чергу, доводить, що за весь час який минув від інавгурації президента Зеленського на п’ятого президента Порошенка слідчі органи не нарили НІ ЧОРТА.

Є й ще одна обставина. З жовтня 2013 р. по березень 2014 р. (тобто прямо під час Євромайдану) пан Рябошапка очолював Департамент в організації «Transparency International Україна». Тобто – він не чужий для грантоїдського середовища і сильно переймається своєю репутацією на Заході. У цьому його сила і його слабкість. З одного боку – він рукопожатний у США та Європі. З іншого – така людина не буде простим виконавцем. Навпаки генпрокурор доводитиме свою незалежність – і Зеленський своєю фразою про «100%-во свого прокурора» йому сильно нашкодив. Рябошапці треба тепер довести протилежне – при чому гучно. Як з Лукаш.

Відтак – наразі маємо розвеселу ситуацію. Портнов відтепер воюватиме не з Порошенком, а з Рябошапкою. Репресії проти Порошенка відкладаються на невизначений термін. Сковирнути генпрокурора буде важко, банально тому, що його нема ким міняти. І все це – наслідки дивовижної кадрової політики всередині ЗЕкоманди. Брали тих, хто опинився під рукою. А нині, Данилюк – у відставці, Пристайко робить заяви які озлоблюють суспільство проти Зеленського. А Рябошапка…

Дмитро "Калинчук" Вовнянко