ЯК НЕ КУПИТИ АВТОМОБІЛЬ З ПІДРОБЛЕНИМИ ДОКУМЕНТАМИ

ЯК НЕ КУПИТИ АВТОМОБІЛЬ З ПІДРОБЛЕНИМИ ДОКУМЕНТАМИ

ПЕРЕВІРТЕ ПРЯМО ЗАРАЗ ЧИ НЕ ПІДРОБЛЕНИЙ ТЕХПАСПОРТ ВАШОГО АВТОМОБІЛЯ

МВС ВІДКРИЛО ДОСТУП ДО РЕЄСТРУ СВІДОЦТВ ПРО РЕЄСТРАЦІЮ ТЗ

Щороку поліція виявляє декілька тисяч автомобілів із подробленими документами чи перебитими VIN-кодами. І це тільки ті факти, які виявлені. Згадайте, коли останній раз поліція при зупинці Вашого автомобіля звіряла номер кузова з даними техпаспорту і Ви зрозумієте, що фактично таких автомобілів є набагато більше. Це тому, що поліція не приділяє цьому належної уваги. Раніше МВС заявляло про наявність на дорогах України близько 10% таких автомобілів.

Досить часто власники навіть не здогадуються про наявність підроблених документів. Про це вони дізнаються вже при переоформленні автомобіля в МРЕВ. При цьому, на дорогах зустрічаються як професійні підробки так і відверта халтура, по яких автомобілі в жодній базі даних авто не значаться.

Методи авто шахрайства бувають різні. Є випадки, коли номерний знак автомобіля та техпаспорт співпадають, але номер кузова інший. Часто під дані техпаспорта перебивають номер кузова. Інколи все співпадає з техпаспортом, в тому числі номер кузова, проте автомобіль відсутній в базі МВС. Під одними документи може їздити і два, і три, і чотири автомобілі. І тільки один з таких автомобілів легальний.

Не виключено, що через заборону експлуатації автомобілів на іноземній реєстрації із тотальним контролем за їх використанням та через «не дуже доступне» розмитнення, значна частина невивезених та не розмитнених євроблях може поповнити ряди автомобілів із підробленими документами та номерами кузова. Тому кількість автомобілів з підробленими документами на ринку може зрости як ніколи.

Такі автомобілі з обліку не знімаються і на облік не ставляться, оскільки при цих операціях здійснюється експертиза автомобіля. Придбання такого автомобіля відбувається, як правило за дорученням чи по розписці.

МВС надало загальний доступ до бази свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, виданих з 2013 року. Він знаходиться тут:

Ввівши дані свого техпаспорту ви зможете переконатись що техпаспорт з таких номером і серією видавався. Також ви можете звірити чи саме на Ваш автомобіль видавався такий документ за такими параметрами як дата першої реєстрації, дата реєстрації, рік випуску, марка, модель, номер шасі, об’єм двигуна та ін.

Якщо Ви плануєте придбати автомобіль, то здійснити це безпечніше через переоформлення у сервісному центрі МВС. Якщо ж Ви все таки вирішили придбати автомобіль за дорученням, доцільно перед покупкою зробити висновок експерта сервісного центру. Ця процедура займає не більше двадцяти хвилин, але ви отримаєте офіційне підтвердження про легальність автомобіля та захистите себе від кримінальної відповідальності і втрати автомобіля.

Дорожній Адвокат