Як подорожчення продуктів харчування залежить від тютюну

Як подорожчення продуктів харчування залежить від тютюну

Ціни на продукти харчування дорожчають, тому що Верховна Рада не хоче підвищити акцизи на тютюнові вироби.

Таку інформацію розповсюдив Український центр контролю над тютюном повідомляє "Спектр Новини" із посиланням на firstsocial.info

У Верховній Раді зареєстровано законопроекті № 3357 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації. В законопроекті передбачене підвищення акцизів на 20%. Натомість, Кабмін пропонує підвищити акцизи аж на 40%, що буде більш сприятливим для стану української економіки.

«По-перше, ціни на сигарети зростають значно меншими темпами, ніж ціни на продукти та послуги. За 9 місяців поточного року індекс споживчих цін склав 141,4%, а на сигарети цей показник склав 123,7%. Сигарети в Україні дорожчають повільніше, ніж олія, хліб, фрукти, цукор.

По-друге, у жовтні всі тютюнові корпорацій знизили ціни на сигарети на 2 гривні! Це стало можливим через те, що акцизи на сигарети з фільтром не підвищувалися з вересня 2014 р. Така ситуація призведе до скорочення надходжень до Держбюджету від ПДВ та скорочень надходжень до місцевих бюджетів в останньому кварталі 2015 р. Крім того, зниження ціни суперечить статті 6 Рамкової Конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, оскільки сигарети стають більш доступними.

По-третє, підвищення податків на тютюн сприяє збільшенню надходжень до бюджету й зменшенню поширеності куріння. За прогнозами аналітиків Українського центру контролю над тютюном підвищення на 40% дозволить збільшити надходження до Держбюджету у 2016 р. на 7,5 млрд грн при скороченні ринку на 10%. А попередній досвід України свідчить, що впродовж 2008 – 2014 рр. середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 12 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн у 2008 р. до 18,1 млрд грн у 2014 р. при скороченні поширеності куріння в Україні на 18% (дані опитувань Держстату).

По-четверте, стаття 352 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС зобов’язує Україну гармонізувати ставки акцизу на тютюнові вироби з мінімальною ставкою в ЄС. Наразі мінімальна ставка акцизу в країнах ЄС складає 90 євро за 1000 шт., а в Україні цей показник становить 304,11 грн (12 євро)» – кажуть в прес-службі Українського центру контролю над тютюном.