Як працює пропаганда

Як працює пропаганда

Ранковий #не_арестович і сьогодні поговоримо про пропаганду.

Що таке пропаганда, пояснювати не буду, всі люди дорослі, але зауважу, що дехто чомусь у це слово вкладає негативний зміст. Пропаганда, особливо під час війни, не тільки нормальна, а й абсолютно необхідна річ.

Мета пропаганди досить широка: довести, що противник - зло, і тому програє, що ми - добро і тому переможемо, і взагалі - ми сильні, а противник слабкий, а якщо і сильний, то ми все одно переможемо.

Тобто, якщо коротко, мета - сіяти віру у нашу перемогу, навіть коли все безнадійно.

Давайте для початку поглянемо, як це працює у противника.

Працює це у них тупо, примітивно, і взагалі можна сказати, що їхні методи можуть спрацювати лише на людях з IQ нижче 50, якби не одне "але".

Так, всі ці тупі до огидности заклики про фашистів-нацистів-захисту Росії на будь-яку нормальну людину подіяти не можуть, тому що нормальна людина аналізує інформацію, перевіряє її, а у 21 сторіччі нема нічого простішого - достатньо просто поспілкуватися з українцями.

Але це працює, бо для такої пропаганди була закладена серйозна основа у вигляді, наприклад, фільмів та серіалів, у яких або кляті буржуї хочуть знищити Росію, ну або діди воюють проти фашистів, ніяк інакше.

Тому противник може собі дозволити досить прості та примітивні методи.

Що ж до нас...

У нас все складніше, бо ми, слава богу, нормальні люди, які (сподіваюся) не дивляться російські телеканали.

Україна живе у 21 сторіччі, Росія живе у 70х роках совка, тому нас взяти на прості гасла досить складно. Плюс до цього ми дуже любимо критикувати (інколи навіть без аналізу інформації), тому проста та примітивна пропаганда у нас не діє. Хоча враховуючи контекст війни (на нас напали, ми захищаємо свою країну, свій дім), задача для пропагандистів полегшується в десятки разів.

Що ще в цьому контексті хотілося б згадати. Інформування населення про хід бойових дій у совку під час другої світової війни.

Воно, як це не дивно, було відносно чесним.

Ну згадайте про класичне "Ведя тяжёлые бои и нанося урон врагу, наши войска оставили город Нск".

Навіть якщо ніяких боїв не було і взагалі війська драпали як могли, основна думка донесена - війська відступили. Тобто, навіть гірка правда доводилася до людей, хоча совок міг собі дозволити не робити такого.

Це так, інформація "для подумати" деяким заспокійливим "вєщатєлям".

Ночной Сталкер