"Як росія через Фінляндію санкції обходила" - Антон Швец

"Як росія через Фінляндію санкції обходила" - Антон Швец

Тут на днях з’ясувалося, що у Фінляндії продовжують існувати компанії з російським корінням, які експортують критично важливі деталі для порятунку допомоги росії на війні. Виявили декілька логістичних та експедиторських компаній, що постачають в росію технології загнівающего запада. Клієнтура – російська розвідка та військова промисловість.

Такі компанії працюють на складах і в невеликих офісах поблизу східного кордону з росією. Там, де є аеропорт і бази НАТО великі логістичні центри. А те, що під санкціями, передають через Узбекистан. Експортують у високорозвинену росію все: від оптичного обладнання до металообробного.

Аналітичний центр Київської школи економіки та група експертів від Адміністрації Президента України підготували звіт, де пишуть, що у знищеному нами російському металобрухті знайшли частини експортованих із Фінляндії елементів. Коріння цих частин походить з Лаппеенранти. Тоді в передачку з Фінляндії поклали датчики, дизельні двигуни, паливні насоси та обладнання для передачі енергії.

Ще восени 2023 було розслідування щодо порушення санкцій. Одне з них стосувалося логістичної компанії у Вантаа, що постачала до росії обладнання для ультразвукової апаратури. Але генеральний директор за традиційним сценарієм заперечує зв’язки з росіянами і причетність компанії до війни.

І це не поодинокі випадки. Можна уявити, скільки ще таких розслідувань випливе. Загалом класична історія. Санкції не обходили, росії-матушке не допомагали, а техніка з їхніми запчастинами на територію України взагалі випадково впала.