"ЯК РОСІЯ ВОЮВАТИМЕ З НАТО" - Ростислав Павленко

"ЯК РОСІЯ ВОЮВАТИМЕ З НАТО" - Ростислав Павленко

У нас часто дивуються, чому "на Заході не розуміють, що Україна їх закриває собою від росії". Проблема в тому, що на Заході так не думають.

Країни НАТО звикли покладатися на військову та економічну міць США, силу Альянсу, і не бачать для росії (навіть путінської) причин нападати на НАТО. Тим більше, що росіяни і справді підкреслено уникають боєзіткнень з силами Альянсу.

Але агресія росії в Криму і на Донбасі показує, що вона може проводити широкомасштабні операції, приховуючи свою участь від тих, хто відмовляється бачити очевидне.

Варто відзначити, що на Заході загалом свідомі таких сценаріїв. Вони віддзеркалені навіть у фільмах.

У зразку високого британського гумору "Yes Prime Minister" докладно розкривається "тактика салямі", яка дощволяє москві розв'язати агресію - і не дати Заходу приводу для ядерної відповіді.

Агенти у Західному Берліні спричиняють пожежі, "на допомогу" рушають пожежні машини зі Східного Берліну, з них висаджуються спецпризначенці... поки не стає занадто пізно, приводу для удару Захід наче і не має...

Від британської класики не відстають і сучасники. ВВС зняло фільм-моделювання "

World War Three: Inside the War Room". Там "тактика салямі" показується на прикладі вторгнення росії у східну Латвію - з використанням досвіду Криму і Донбасу.

Якщо у першому фільмі головний герой погоджується з потребами фінансувати звичайні озброєння, щоб вчасно зупинити "нарізання салямі" - то сценарій другого закінчується фактично відмовою Заходу від масованого ядерного удару - після того, як росія "помилково" тактичний ядерний удар уже завдала.

Усі ці сценарії показують що війна між росією і НАТО не є неможливою.

Про це знають обидві сторони.

Але "знати" і "допускати реальність" - дуже різні речі.

Для України головне завдання - отримати підтримку, необхідну для перемоги.

І для Заходу ми маємо виглядати не тими, хто втягне їх у війну - а тими, хто цю війну відверне.

Донесенню цього повідомлення протидіють російські пропагандисти та агенти, а також західні і українські популісти.

Схильність популістів продавати людям "прості рішення" грає на руку росіянам.

... Що робити? Писалось багато разів. Почнімо з уряду національного порятунку. Чим довше це відкладається - тим важче буде уникнути найгірших сценаріїв.