Як США можуть завадити Панамі допомагати Ірану уникати нафтових санкцій, - The Washington Post

Як США можуть завадити Панамі допомагати Ірану уникати нафтових санкцій, - The Washington Post

Іранський режим проіснував більше чотирьох десятиліть, багато в чому завдяки тому, що країни ставили економічні інтереси вище міжнародного миру та безпеки. Зміцнюючи Іран, допомагаючи йому обходити санкції, ці країни працюють проти хоробрих іранських жінок і чоловіків, які зараз ризикують життям заради майбутнього, вільного від правлячого режиму.

Росія та Китай добре відомі як союзники і торговельні партнери Ірану, але є ще одна країна, яка відіграла важливу роль у тривалому виживанні режиму: Панама.

Без підтримки Панами іранський режим зіткнувся б зі значними перешкодами в контрабанді своєї нафти та газу по всьому світу. Щонайменше 16 відсотків світового судноплавного флоту за дедвейтом зареєстровано в Панамі, включаючи 39 відсотків із 288 суден, які United Against Nuclear Iran, організація, де я є радником, ідентифікувала як підозрюваних в участі в іранському флоті-привиді під іноземним прапором.

Департамент фінансів має заблокувати всьому цьому флоту нафтових танкерів взаємодію з американцями та американськими підприємствами за порушення санкцій США. Згідно з аналізом UANI місячного обсягу експорту нафти з Ірану та зниженої ціни, за якою Іран продає свою нафту, ці кораблі є ядром контрабандної мережі, яка допомогла режиму експортувати нафту на 30 мільярдів доларів у 2021 році.

Ці доходи допомагають Ірану фінансувати терористичні організації і платити силам безпеки, відповідальним за грубі порушення прав людини проти іранських протестувальників.

З огляду на те, що Панама користується плодами щорічної торгівлі зі Сполученими Штатами в мільярди доларів і отримує більше прямих інвестицій США, ніж будь-яка інша країна Центральної Америки, панамський уряд, здається, надзвичайно байдужий до того, щоб переконатися, що він не допомагає противнику США уникнути санкцій США.

З 2020 року Панамському морському управлінню — найбільшому у світі реєстру прапорів — було надано докази, зібрані UANI щодо 130 суден, що викликають занепокоєння, але PMA зняло прапор лише з 18 із них, дозволивши іншим продовжувати виконувати свою підозрювану функцію мулів іранського режиму. Наприклад, неодноразово UANI надавав органам влади офіційні коносаменти з печаткою National Iranian Oil Co., як додатковий доказ того, що судно завантажувало нафту з Ірану. Незважаючи на ці вагомі докази, судна залишаються під прапором Панами.

Панамське морське управління було ще менш чуйним на занепокоєння, висловлені урядом США. Два місяці тому Департамент фінансів у рамках своїх антитерористичних заходів визнав три судна під панамським прапором за їх участь у змішуванні іранської нафти з індійською. (Іранські прибутки можуть бути використані для підтримки таких іноземних терористичних організацій, які США внесли до списку, як «Хезболла» та «Кудс» Корпусу вартових революції.)

Четверте судно, танкер під назвою Glory Harvest, було визначено Міністерством фінансів минулого року для доставки іранської нафти та нафтохімічних продуктів, як і п’яте судно через його участь у мережі компаній, які використовувалися для незаконного продажу мільйонів барелів іранської нафти.

Що у відповідь зробила Панама? нічого Ці судна продовжують плавати під прапором Панами.

Тепер, і це в голові не вкладається, Панама хоче очолити Міжнародну морську організацію, агентство ООН, відповідальне за безпеку і захищеність судноплавства та боротьбу з незаконною морською діяльністю. Панамський уряд не заслуговує престижу, який він отримав би, якби його посол в організації Арсеніо Домінгес став генеральним секретарем агентства. Простіше кажучи: Панама не гідна довіри міжнародної спільноти.

У Сполучених Штатів ще є час, щоб рішуче втрутитись в цю справу. Вибори керівництва Міжнародної морської організації відбудуться лише влітку; У найближчі місяці Сполучені Штати мають тиснути на Панаму, щоб вона вибрала між допомогою женоненависницькому та вбивчому режиму чи щирим приєднанням до вільного світу.

Такий тиск можна застосовувати різними способами. Новий Конгрес має розслідувати роль Панами в сприянні ухиленню від санкцій, а адміністрація Байдена має додати кожне судно під панамським прапором, яке перевозило санкційні вантажі, їх власників і операторів до списку США «спеціально визначених осіб». Це блокуватиме активи компаній, накладатиме на них арешт і позбавлятиме їх можливості вести бізнес у Сполучених Штатах.

Президент Байден також має покарати всіх фізичних та юридичних осіб, які входять до складу так званих постачальників морських послуг, які беруть участь в ухиленні від санкцій Ірану. Вони занадто довго уникали відповідальності. Настав час Сполученим Штатам надіслати недвозначне повідомлення про те, що допомога у фінансуванні іранського режиму неприпустима і буде каратися.

Джеб Буш, був 43-м губернатором Флориди. Він є членом дорадчої ради Об'єднання проти ядерного Ірану.

Переклад Іван Приходько