"Як таке могло статися?" - Андрій Магера

"Як таке могло статися?" - Андрій Магера

Схоже, що один з організаторів фейковкого «референдуму» в Донецькій області Андрій Аксьонов може здобути мандат до ВР України на проміжних виборах в окрузі номер 50.
Запитаєте, як таке могло статися і як можна було цьому запобігти?
На перше запитання відповісти не зможу.
А відносно, другого запитання переконаний, що були підстави не допустити його реєстрації ще кандидатом, якби Президент В. Зеленський видав указ про втрату А. Аксьоновим громадянства України через факт добровільного набуття громадянства Російської Федерації. Інформація про паспорт громадянина РФ відома з відкритих джерел. А балотуватися на виборах, як відомо, може лише громадянин України.
Чи безнадійною є ситуація на сьогодні? Ні!


Що можна зробити? Потрібно зробити дві послідовні речі.
По-перше, В. Зеленський на підставі статті 4, пункту 26 частини першої статті 106 Конституції України та пункту 1 частини першої статті 19 Закону України «Про громадянство України» видає указ про припинення (у зв’язку із втратою) громадянства України А. Аксьонова з огляду на факт добровільного набуття громадянства іноземної держави (Російської Федерації).
По-друге, у разі визнання А. Аксьонова обраним народним депутатом України, Центральна виборча комісія на підставі пункту 3 частини п’ятої статті 61 та частини п’ятої статті 101 Закону України «Про вибори народних депутатів України» ухвалює постанову. Це постанова про визнання А. Аксьонова таким, що не набув депутатського мандата та одночасне призначення повторних виборів в окрузі номер 50.
Чистий правовий механізм для недопущення організатора «референдуму 2014 року» та громадянина РФ до посади народного депутата України існує. Питання в іншому - чи готова держава діяти. Питання на сьогодні залишається відкритим.