ЯК ТРИ ЦИГАРКИ ПОМІНЯТИ НА IPHONE 12 PRO

ЯК ТРИ ЦИГАРКИ ПОМІНЯТИ НА IPHONE 12 PRO

Що поєднує чашечку самої дешевої кави, купленої в звичайному кіоску, три цигарки, крутий IPhone 12 PRO та цю звичайну 4-х під’їздну, 144-х квартирну дев’ятиповерхівку?
Останнім часом до мене все частіше звертаються різні люди з питанням: « як можна в наших умовах зменшити платежі за опалення і де на це взяти кошти, бо "теплі кредити" зараз вже не працюють?». Тому, майже щодня я надаю консультації, та все ж таки вирішив, що треба написати для більш широкої аудиторії.
Отже, сьогодні, я Вам покажу, як використовуючи звичайний будинок, совдепівської забудови, ми зможемо чашку кави (або три цигарки) поміняти на крутий IPhone 12 Pro.
На цю думку мене наштовхнув перегляд енергоаудиту одного будинку, аналогічного тому, що ви бачите на фото. Згідно з висновком енергоаудитора, в будинку необхідно встановити індивідуальний тепловий пункт вартістю майже 500 тис гривень, балансувальні крани вартістю близько 150 тис грн, провести утеплення трубопроводів на 130 тис гривень, замінити вікна та двері в місцях загального користування на 400 тис гривень. Також утеплити дах та цоколь на суму близько 1 млн гривень та стіни на суму майже 5 млн грн. Додатково ще необхідно буде витратити 350 тис гривень на проектну документацію, та супровід проекту. Разом 7 млн 530 тис гривен або по 52300 гривень з кожної квартири, сума майже непідйомна в наших умовах.
Я вирішив порахувати, як профінансувати цей проект в даній ситуації . На сьогодні у нас є як мінімум одна Державна програма ( не враховуючи місцевих), яка поки ще відшкодовує 70% витрат вартості проектів аналогічних вищеописаному. Тому я взяв звичайні умови кредитування банків, які фінансують ОСББ на термін до 10 років по відсотковій ставці 14% річних (можна знайти і під 12% , але я порахував по 14%).
Реалізовувати проект будемо поступово. В 1-й етап буде встановлення ІТП, балансування, заміна вікон та дверей в МЗК, утеплення труб. На це нам потрібно 1,180 млн грн, які ми отримуємо в банку та перерахуємо підрядникам 50% від цієї суми, а решту, після виконання робіт, орієнтовно через місяць. За цей місяць, ми заплатимо 6889 грн відсотків по кредиту, а тіло поки погашати не будемо, бо банк нам надасть відстрочку по сплаті на 12 місяців.
Другим етапом ми будемо утеплювати цоколь та дах, тут ми теж отримуємо транш від банку та сплатимо 50% від вартості, а решту через 2 місяці, після виконання робіт. Таким чином, через три місяці, ми вже використаємо 2,180 млн грн, та зробимо передплату ще 50% (2,5 млн грн) за утеплення стін. В той же час, по перших двох етапах буде проводитися верифікація і приблизно через 3 місяці ми отримуємо перші два гранти за проведені роботи, а це буде 1,26 млн гривень.
Орієнтовно, через 4 місяці, (може бути трохи довше, залежить від підрядника) у нас будуть утеплені стіни, і той же Фонд енергоефективності знову почне процедуру верифікації. По моїм розрахункам, приблизно через 11-13 місяців проект буде повністю закінчений, а ОСББ отримує всі гранти, на загальну суму 5,271 млн грн. І ось тоді ОСББ почне погашати не тільки відсотки але й кредит. На реалізацію такого проекту, співвласниками необхідно буде витратити 4,315,566 гривень за всі 10 років, тобто по 29970 гривень з кожної квартири або по 250 гривень на місяць, що буде приблизно 8,21 гривень на день, тобто це менше ніж сама дешева кава або три дешеві цигарки.
А що їм ця модернізація надасть? Орієнтовно від 42 до 50 відсотків економії платежів за опалення. В реальних цифрах, якщо сьогодні середній платіж складає 30 грн за 1 кв.м то він зменшиться до 17 грн, а економія складе, 4848 гривень на рік або 48480 гривень (ціна IPhone 12 Pro) за десять років на кожну квартиру (і це якщо вартість опалення не буде зростати в найближчі 10 років! Ну ми же розуміємо, що буде, а значить економія буде вище!).
Виходить що, навіть ті 8,21 гривень, які ми платили за модернізацію, ми брали не з власної кишені, а с зекономлених грошей.
Ось так, об’єднавшись в ОСББ (бо ця програма діє тільки для ОСББ) кожен співвласник, може звичайну каву (або три цигарки) поміняти на крутий IPhone 12 Pro вартістю майже 50 тисяч гривень, а теплий та красивий будинок ви отримуєте в подарунок!