"ЯК ТРУБА ЗБАГАТИВ КОЛОМОЙСЬКОГО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЯК ТРУБА ЗБАГАТИВ КОЛОМОЙСЬКОГО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Записи розмов Романа Труби випадково відкрили майже детективну історію. Схоже на те, що екс-голова ДБР на замовлення з ОПУ не тільки справи проти Петра Порошенка заводив – він ще й надавав послуги олігарху Коломойському. Послуги, які Коломойського мусили неймовірно збагатити.

Історія почалася прямо після інавгурації Зеленського, коли у Миколаївського порту різко почалися проблеми з податківцями. Наприкінці травня ДФС на території терміналу «Ойл трансшипмент» заарештувала дві партії базової оливи (нафтопродукт потрібний для виробництва пального) – 11,5 т на 183 мільйони грн. Везли базову оливу для фірми пов’язаної з дніпропетровською «Трейд Коммодіті», давнім конкурентом структур Коломойського на нафтовому ринку.

Наприкінці червня працівники податкової міліції Дніпропетровської області прибули на термінал аби проводити слідчі дії. Туди ж прибула силова група ДБР Миколаївщини, яка почала чинити опір податківцям з Дніпра. Історія завершилася нічим – сторони розійшлися. А у серпні 2019 р. відкрилася цікава ситуація – порт Миколаєва виявився практично заблокований для імпорту нафтопродуктів. Приймати нафтопродукти з танкерів порту було просто нікуди – майже всі обсяги терміналу були зайняті нафтопродуктами заарештованими податковою. Схожа історія сталася і в порту «Південнй» - так само через нестачу обсягів. А в той самий час за даними «Економічної правди» біля 80% нафтового імпорту України пішли через термінали пов’язані з групою «Приват».

Ви оцінили як пощастило «Привату»?

Тут треба зазначити, що в 2017-2018 рр. порт Миколаєва був лідером за обсягами імпорту нафтопродуктів. У 2018 року порт "Миколаїв" прийняв 375 тис. т імпортних нафтопродуктів. У травні 2019 р. порт прийняв 30,04 тис т нафтопродуктів, а вже у червні-липні обсяг упав до 1 тис т. Що ж за прокляття таке нависло над портом Миколаєва?

Відповідь на це питання дали «плівки Труби», опубліковані 3 грудня 2019 р. На плівках голова ДБР Роман Труба обговорював ситуацію у Миколаєві з керівником патронатної служби ДБР Олександром Удовиченком, і Удовиченко пропонував Трубі втрутитися в ситуацію в Миколаєві: «Ви що там охриніли?.. Ви навіть собі не розумієте, у що ви влізли!» Удовиченко показав Трубі ролик з «1+1» і сказав, що не лізти в цю справу його просив «Андрія бліжайший», якому «дзвонив особисто Бєня». Труба реагував: «Я смотрю, звоню, б...дь, Басалаевой… Я говорю, Вика, вы что там охерели, говорю. Быстро, на **й, закрывайте это дело бл***ское». Басалаєва – директор територіального управління ДБР у Миколаєві.

Записи з кабінету Труби свідчать – зупинка Миколаївського порту була зроблена штучно. Тримаючи в резервуарах нафтопродукти заарештовані податківцями, термінал порту Миколаєва фізично не міг приймати імпортну нафту. По факту група «Приват» паралізувала роботу портів Миколаєва і Південного – і 80% імпорту нафти пішли через термінали «Привату». За даними каналу «Прямий» така ситуація зберігається до сьогодні – на радість «Привату».

Зрозуміли як виглядає бізнес від «Привату»? Знаєте, я не маю жодних сентиментів до Рината Ахмєтова, закинути йому можна багато чого, але Ринат Леонідович якось ще ніколи не лишав українських шахтарів без заробітків аби купувати вугілля з ОРДЛО, і точно ніколи не зупиняв порти. Як «Приват».

Канадська експертиза плівок Труби дає цій справі новий подих. Очевидно – керівник ДБР втручався в роботу своїх регіональних підрозділів в інтересах структур Коломойського. І не просто – а за вимогою «Андрія бліжайшего». Часом не Андрія Богдана – голови ОПУ, а в минулому адвоката Коломойського? Про контакти з ним Труба згадує на інших записах.

Якщо це не корупція – скажіть що таке корупція взагалі? Очевидно – ця справа мусить бути розслідувана правоохоронцями. Хоча віриться в таке украй важко.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко