Як виправдання Трампа вплине на вибори президента США

Як виправдання Трампа вплине на вибори президента США

Низка експертів схиляється до того, що процес імпічменту і подальше виправдання президента Трампа не матимуть істотного впливу на вибори 2020 року.

Аналітик консалтингової компанії Eurasia Group Джеффрі Райт зазначає, що виправдання президента посилить наявні розбіжності між прихильниками демократів і республіканців, але не поміняє вже сформованої думки виборців про президента Трампа.

люди більше стурбовані щоденними проблемами в країні

«Більшість людей, які вважають, що президент повинен був бути притягнутий до відповідальності, так і будуть думати. Ті ж, хто вважає, що це була змова проти Трампа, також залишиться при своїй думці, - говорить аналітик, на думку якого люди також більше стурбовані щоденними проблемами в країні. - До дня виборів у листопаді люди, звичайно, будуть пам'ятати про все це, але не думаю, що це буде грати особливо важливу роль».

«Те, як люди ставляться до економічних питань, до президента Трампа і кандидата від демократів матиме більший вплив на результат виборів, ніж імпічмент», - говорить експерт Американського інституту підприємництва і старший редактор консервативного видання National Review Рамеш Поннуру (Ramesh Ponnuru, American Enterprise Institute ).

Ситуація навряд чи зміниться, якщо демократи вирішать продовжити розслідування

Експерти також відзначають, що ситуація навряд чи зміниться, якщо демократи вирішать продовжити розслідування щодо президента Дональда Трампа і викликати його колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона для свідчень у Палаті представників. Про ймовірність цього напередодні заявив глава Юридичного комітету Палати представників Джеррольд Надлер.

Демократи Палати представників Конгресу висилали повістку Джону Болтону під час розслідування щодо імпічменту, але коли той відмовився від дачі показань, не стали вимагати виконання повістки через суд, побоюючись, що це може затягнути процес імпічменту до листопадових виборів. Вже під час розгляду в Сенаті Джон Болтон заявив про готовність надати свідчень, але Сенат проголосував проти виклику додаткових свідків.

Як зазначає Джеффрі Райт, поява нової інформації, швидше за все, не змінить усталеної думки про президента серед американської громадськості. Багато виборців також вважають, що демократи «занадто одержимі» розслідуванням справи Трампа і спробою «набрати політичні очки проти» президента, зазначає експерт.

Одним з наслідків виправдання президента Трампа може стати зміщення балансу сил між законодавчою та виконавчими гілками влади на користь останньої

«Палаті представників слід було витратити більше часу на те, щоб змусити додаткових свідків дати свідчення, - говорить експерт Інституту Брукінгса Вільям Галстон (William Galston, Brookings Institute), який вважає, що сенатори повинні були заслухати свідчення Джона Болтона в Сенаті США. - Це була б інформація з перших рук. Не впевнений, що це змінило б голоси сенаторів, але, я думаю, що американський народ мав би більш повне розуміння того, які були насправді ставки в цьому процесі».

«Я думаю, що країна повинна почути Джона Болтона, - вважає Рамеш Поннуру. - Будь то свідчення свідків у Палаті представників або у якійсь іншій формі».

Одним з наслідків виправдання президента Трампа, як відзначають експерти, може стати зміщення балансу сил між законодавчою та виконавчими гілками влади на користь останньої.

«Президент знає, що може робити все, що захоче в цій Республіканської партії, і Сенат не буде притягувати його до відповідальності», - вважає Джонатан Кац.

Про більш тривалі процеси перерозподілу влади на користь адміністрації президента США говорить Вільям Галстон:

«Конгрес, який є законодавчою владою в США, за останні 20 або 30 років передав більшість своїх повноважень виконавчій владі. І я думаю, що будуть зроблені серйозні зусилля, щоб повернути деякі з цих повноважень».

У довгостроковій перспективі виправдання президента США істотно не змінить баланс сил між законодавчою і виконавчою владою, вважає, однак, Рамеш Поннуру. На думку експерта Американського інституту підприємництва, сам процес імпічменту, що вимагає за Конституцією США дві третини голосів сенаторів для відсторонення президента від влади, «вже є досить важким завданням» і «слабким механізмом перевірки президентської влади».

«Довгострокові наслідки виправдання президента в цьому плані не будуть значними», - вважає експерт.