"Як виводити президента на чисту воду" - Віктор Бобиренко

"Як виводити президента на чисту воду" - Віктор Бобиренко

Задачка (кейс-метод) з економіки:
Я ФОП і заробляю на тренінгах. Під час 3-х тижнів карантину, а потім після зміни графіків проведення тренінгів я фактично за місяць нічого не зароблю.
Мало того, я маю все одно сплатити Єдиний соціальний внесок. Тобто – я в мінусах.
А тут президент фактично у своєму відеоблозі дав доручення НБУ та Мінфіну надати пропозиції по зменшенню податкового навантаження на малий та середній бізнес, тобто мені.
Адекватним рішенням буде – спеціальним законом скасувати мою сплату ЄСВ за березень місяць.
Це звичайно, буде суттєвою втратою для Пенсійного фонду. Десь якщо цю разову пільгу запровадити для усіх ФОПів – це десь мінус 5 мільярдів гривень. Але ж президент ріс у 90-ті: «пацан сказал – пацан сдєлал». А малий бізнес чекає реальних і конкретних дій.
Але у мене є сусідка пенсіонерка, пенсія якої менша 5 тисяч гривень. Їй потрібно зробити одноразову виплату у 1000 гривень. Про це заявив президент у своєму відеоблозі. А у нас президент ріс у 90-ті.
Для усіх виплат пенсіонерам (по скромному підрахунку) потрібно знайти у дефіцитному пенсійному фонді (дефіцит 158 мільярдів!!!! Які покриваються держбюджетом) додатково 10 мільярдів.
Тобто, якщо президент виконає обидві обіцянки, то десь треба додатково знайти мінімум 15 мільярдів.
Питання не до Зеленського (він же за освітою юрист, там він усе, звичайно, розуміє) а до тих Слуг, у кого освіта – економіка чи держуправління:
1) Як ви збираєтесь і рибку зїсти, і щось там в рифму? Звідки надійдуть гроші до ПФ без змін до державного бюджету (щоб він додатково ці кошти передбачив для ПФ), якщо надходження ПФ зменшаться?
2) Як це компенсується у Держбюджеті, якщо вже у 2020 році у нас мінусовий баланс по надходженням у мінус 30-ть мільярдів?
3) Хтось може написати відповідь, щоб Найвеличніший простими словами начитав із суфлера відповідь експертам (бо людям, які п’ють пиво «Десант» і так все ясно: отнять і падєліть, ось метод), як можна вирішити дві протилежні задачі? (тільки не треба гундосити про збільшення внутрішнього попиту, ці гроші пенсіонери заховають «на похорон»).
Ну і одне риторичне питання: Коли ви УСІ перестанете брехати людям?

Віктор Бобиренко