"Як я бачу запуск воєнної економіки?" - Павло Вернівский

"Як я бачу запуск воєнної економіки?" - Павло Вернівский

Чесно кажучи, мені лінь витрачати час на написання комплексного плану, бо цей час мені ніхто не оплатить і він буде витрачений марно.

Тому зроблю простіше. Нагадаю свій пост, який я написав ще десь у квітні щодо виробництва снарядів, в якому систематизовані деякі речі про які я говорю вже майже 2 роки

1. Знайти виробників на потужностях яких буде налагоджено виробництво снарядів і в якій кількості. Особисто я вважаю, що це має бути не менше 200-300 тис снарядів в міс.

2. Одразу кажу, що таких виробників можуть бути десятки, а не як зараз лише декілька, і це автоматично вирішує проблему розпорошення виробництва в цілях безпеки. Також в цілях безпеки, якщо мова йдеться про кінцеве виробництво, то потрібно надати виробникам підземні приміщення.

3. Оскільки виробників буде багато, то ще одним завданням буде створення механізму передачі технологій. Щоб виробники не думали як розробити власний прототип снаряду, а одразу приступали до виробництва.

4. Будь-яке нове виробництво в першу чергу потребує обладнання на якому будуть виробляти снаряди. Якщо бізнес буде звертатись самостійно в банк, то це затягнеться дуже надовго. Потрібен механізм швидкого фінансування закупівлі обладнання.

5. Потрібно продумати весь ланцюжок системи поставки від сировини і компонентів до кінцевого виробництва. Знову ж, якщо виробники будуть шукати цю сировину і деталі на ринку, то це займе багато часу. Також якщо взаємовідносини між постачальниками і виробником будуть будуватись на ринкових умовах, то це знову затримки. Тому потрібна координація для підписання контрактів, вибору форми фінансування, яка б влаштовувала обидві сторони та подальшої логістики.

6. Окремо необхідно розуміти необхідний об’єм поставок сировини (тонн) та компонентів(сотень тисяч). Якщо мова йдеться про украінське виробництво, то окремо потрібно координувати іх діяльність з власними постачальниками. Якщо мова йдеться про імпорт, то необхідно забезпечити безперебійні поставки імпортних компонентів і сировини.

7. Також необхідно забезпечити систему жорсткого контролю якості.

Взагалі, це дуже поверхневе описання всього комплексу заходів, які необхідні для швидкого налагодження виробництва снарядів. Однак навіть по цих заходах видно, що до цього часу ніхто ніколи в українському уряді цим не займався.