"Як японські технології потрапляють в російські танки?" - Антон Швец

"Як японські технології потрапляють в російські танки?" - Антон Швец

Є компанія Shenzhen 5G High-Tech Innovation. Заснували її в 2022 в одній китайській провінції Гуандун. Одразу після повномасштабного. І з самого початку своєї роботи вони вирішили закуповувати деталі для двигунів, датчиків та інших ніштяків, які потрібні для виробництва озброєння? І навіщо це китайській компанії? Насправді, від китайської в неї хіба що назва.

Заснувала цю компанію якась цікава особа, що тісно пов’язана з вусатим бульбоносцем путіна –лукашенком. У Nikkei Asia вийшло цікаве розслідування, де білоруські опозиціонери розповіли про схемки цієї компанії. Інформацію про контракти і транзакції злили колаборанти, які працюють на збройних підприємствах.

Виявилося, що Shenzhen 5G закуповують деталі, які виробляють Metrol і Oriental Motor. Обидві родом із Японії і виробляють прецизійні датчики та двигуни. Shenzhen 5G копаються на складах китайських компаній, закуповують це все добро і перенаправляють у Білорусь. У Білорусі ці деталі забирають SALEO, що виробляє зброю, та ТОВ «Лабораторія адитивних технологій».

Але є нюанс. У Білорусі воно надовго не затримується, тому що звідти йде на танкобудівний «Уралвагонзавод». А там росіяни вже виробляють Т-72, Т-90 та інші свої танки. Ось так. З Тайванем теж саме, по такій схемі кремль купує різні прецизійні оптичні пристрої компанії Attoptic для тих самих танків.

Що Metrol, що Oriental Motors, кажуть, що прямих угод з Shenzhen 5G у них не було і своїх клієнтів вони попросять нічого тим не перепродавати. Найвірогідніше, на Shenzhen 5G тепер накладуть санкції. Але що заважає росії створити ще одну таку компанію? А потім другу, третю і по колу. Поки є ось такі маршрути поставок заборонених товарів, вони будуть їхати в росію. Тому єдиний вихід – перекрити маршрути, щоб росія не могла по ним ні їздити, ні літати, ні ходити, ні стояти на колінах.