"Якби була б у нас системна, злагоджена робота" - Павло Вернівский

"Якби була б у нас системна, злагоджена робота" - Павло Вернівский

Особисто я бачу дуже багато причин чому в нас не можуть налагодити виробництво найпростішої зброї.

Одніє з головних є наступна. Масштаб мислення топ-менеджерів, які прийшли працювати з приватного сектору в державний сектор, залишився на рівні окремого бізнесу.

І вони бачать процеси на рівні мікроекономіки, але водночас не можуть піднятись на рівень макроекономіки.

Навіть те саме виробництво зброі вони розглядають через призму своїх знань мікроекономіки: рентабельності, окупності і так далі.

Водночас, через таку обмеженність бачення, вони не можуть подивитись на економіку держави як єдиний організм.

Поясню що маю на увазі. От я часто люблю приводити приклади Другої світової. Двигуни Роллс-Ройс Мерлін використовувались одночасно на англійських та американських літаках.

І до чого тут цей приклад? А до того, що нас зараз всі дуже хочуть в НАТО. А ви знаєте, що головна причина успішності альянсу це єдині стандарти?

І ці стандарти запроваджені для того, щоб один і той самий снаряд підходив для різних гаубиць!!! Щоб одна куля підходила для різних гвинтівок. І таких стандартів у НАТО є тисячі!!!

А тепер проведемо паралелі. В Україні є підприємство по виробництву авіадвигунів Мотор Січ. Самі двигуни настільки непогані, що використовуються для турецьких важких безпілотників Байрактар.

Питання. Хіба той же Мотор Січ не може розробити мініатюрну версію двигуна для українських безпілотників? Знаєте, я б про це не говорив, якби не знав хлопців, які в гаражі розробили власну версію двигуна для безпілотника і цей безпілотник буде скоро прийнятий на озброєння.

Аналогічно, знаю команду з колишніх працівників авіапрому, які роблять планери безпілотників для одного великого виробника. Знову ж таки, в нас є велика компанія, яка вміє робити планери для великих літаків. Наскільки вона задіяна у розробці планерів для галузі?  

Візьмемо ще один приклад. В нас в Україні збивають російські ракети, безпілотники. Питання: чи є якась система робота по дослідженню російських технологій?

Хто взяв двигун Шахіда або іншого безпілотника і передав Мотор Січ? Хто взяв планери безпілотника і дав завдання розробити точні креслення, а потім роздати їх іншим виробникам? Хто брав матеріали ракет чи безпілотників і передав на дослідження нашим науковцям?

Є окремі локальні ініціативи в цьому напрямку, але системної робити не ведеться!!!

І проблема в тому, що через відсутність координації всередині української економіки, кожна окрема команда розробників витрачає купу часу для того щоб розробити планер, двигун, вивчити електроніку, і лише потім зробити якийсь безпілотник. Хоча він може бути не дуже вдалим.

А якби в цьому плані була б системна, злагоджена робота. В кожного була б своя функція, свої завдання, то і розробка безпілотників йшла б набагато швидше.

Знаєте, я про це написав вперше, але говорю про це на різних інтерв’ю вже більше року. І ніяких зрушень тут не бачу.