"Якими недоліками страждає будь-яка влада в Україні, окрім корупції" - Павло Вернівский

"Якими недоліками страждає будь-яка влада в Україні, окрім корупції" - Павло Вернівский

Якщо б мене спитали якими недоліками страждає будь-яка влада в Україні, окрім корупції, то я би виділив наступні:

1. Конформізм. Більшість керівників в Україні живуть по принципу: «Існує дві точки зору: моя і неправильна». Звичайно, це не значить що ви не можете озвучувати власну точку зору. Однак, якщо ваша думка протирічить думці керівника, то в кращому випадку вас проігнорують. В гіршому, якщо ви будете наполягати, то це може покласти кінець вашій кар’єрі. Саме цей підхід приводить до того, що працівник боїться озвучувати якісь нові ідея. А замість того вибирає лінію найменшого супротиву і у всьому погоджується з керівником. Насправді, це досить спрощений приклад показати як він виглядає. І сам конформізм має досить багато різних проявів та різновидів.

2. Перевага лояльності над компетентністю. Цей недолік досить тісно зв’язаний з першим, оскільки самі керівники досить часто плутають конформізм з лояльністю. Однак, лояльность потрібно виділити окремо, оскільки більшість керівників намагається себе оточити перевіреними близькими особами, яким вони можуть довіряти, навіть якшо вони не мають необхідних компетенцій.

3. Кумівство. Практично на кожну більш-менш серйозну посаду намагаються тягнути своїх близьких і родичів. Буває навіть не через власне бажання, а тому що близькі не зрозуміють.

4. Проблема негативної селекції. Через страх конкуренції багато керівників намагаються себе цілеспрямовано оточити особами менш компетентними ніж він сам. Таким чином він намагається усунути ризики, що його хтось обійде.

5. Статус-кво. Окремих керівників може влаштовувати теперішній порядок речей і якщо зміни загрожують цьому становищу, то він може їх саботувати. Також саботаж може бути якщо ці зміни можуть підірвати авторитет та вплив керівника.  

6. Наявність різних сфер впливу і відсутність координації між ними. Простіше кажучи принцип лебідь, щука і рак.

P.S. Текст був написаний рік тому і просто хочу його нагадати.