"Якщо вже сам гетьманцев про це пише..." - Mason Lemberg

"Якщо вже сам гетьманцев про це пише..." - Mason Lemberg

О, ниття про завищені ціни на прилади автономного електропостачання досягло державного рівня.

Якщо вже сам гетьманцев про це пише, то відчуваю, скоро вийде сцарь-батюшка і буде махать пальчиком на клятих кулаків-буржуа.

І якось би можна було все це слухати, якби не 4 нюанси. Виключно ринкові, економічні.

1) Вибачте, але це ринок. Є попит, величезний є і відповідна пропозиція.

Навіть в тій же Європі ціни зараз на 30-40% більші ніж я замовляв влітку. Тому що є попит. Навіть попри те, що вони там всі страшно боряться з інфляцією і в принципі на українцях стараються не наживатись, а деякі навіть надають знижки.

І якби владоможці не брехали нам про "2-3 неделі", "ракет в росії більше нема", "у путіна рак", не розказували і інші подібні історії, а чесно казали що готуйтесь до зими без світла, ми вам допоможемо, то попит був би не таким величезним і ціни були б меншими. Як в Європі, так і Україні.

2) Що значить "ціни в 2 рази завищені"? Порівняно з чим? Порівняно з тим, що у вас в Європі є кум/брат/сват, він вам там купить, безкоштовно для вас (але не завжди для нього) передасть? Так, в такому випадку буде в 2 рази дешевше.

Але до чого тут бізнес? Бізнесу ніхто безкоштовно не буде приймати товар, ніхто безкоштовно не буде його транспортувати. Бізнесу треба той товар розмитнити, заплативши щипачам гусей. А найголовніше, український бізнес досі живе в умовах, коли його гетьманцевим не тільки щипають, а й доять.

Бо до тої Розетки приходять різні дядьки і розказують "дайте нам на центри незламності", "дайте на то, на інше" (чи ви думаєте то зеленський купує?). Отак і росте ціна через ці "пожертви".

Ні, я зовсім не виправдовую завищені ціни (вони, на мою думку, навіть попри "доїння" завищені безсовісно), але давайте не забувати про фактори, які на це впливають. На фактори, яких би не мало існувати в принципі. Тим більше, коли про завищені ціни розказують люди, які щипають бізнес.

3) Ціни могли б бути інакшими, якщо б були товари вітчизняного виробництва. Хоча б на рівні вітчизняної крупновузлової збірки. Тобто, якщо б були виробники, які б брали 3 деталі, з'єднували їх надійним з'єднанням і запихали в коробочку.

Роки казок про "неймовірний інвестиційний потенціал" і "силіконові долини" по факту показали те, що нема нікого, хто б міг скрутити 3 деталі в коробочку. Ось вам і інвестиційний потенціал. Ось вам і Маріупольський інвестиційний форум.

4) Впевнений, що ситуація зі світлом і з цінами на прилади була б інакшою, якби "зелені" не зарубали зелену енергетику, яку замінили на електроенергію з росії.

Бо зелена енергетика - це дорого, впливає на загальний тариф, а електроенергія з росії (не з білорусії, білорусія сама дефіцитна, вона в цій схемі була лиш офшором) - це дешево.

Замість розвитку енергетичної автономії (як то є в усьому світі, не кажучи що для країни в стані війни це мастхев) було прийнято "мудре рішення" знову впасти в залежність від росії

Та й тепер платимо за це. Всі. Це ціна "дешевих обіцянок" від "дорогого Володимира Олександровича"

Хоть посміялись?