"Його величність антикорупціонер" - Віталій Портников

"Його величність антикорупціонер" - Віталій Портников

Якщо суспільство справді хоче перемоги над корупцією, воно замислюється не про корупцію, а про демократію

Новина про арешт групи впливових саудівських принців стала однією з найважливіших новин на Близькому Сході і першим результатом роботи нещодавно створеної у Саудівській Аравії антикорупційної комісії. Втім, спостерігачі не поспішають говорити про успіхи в боротьбі з корупцією.

Найважливіше для них - це посилення політичних позицій принца Мохаммеда бен Салмана, спадкоємця престолу і глави антикорупційної комісії. Адже серед заарештованих - його відомі опоненти і навіть колишній претендент на престол Саудівської Аравії.

У цій країні зараз відбувається епохальна зміна - фактичний перехід влади від покоління синів першого короля Сауда, засновника держави, до покоління його онуків. Але трон розрахований тільки на одного. І в боротьбі за корону дозволені будь-які засоби - в тому числі і боротьба з корупцією.

Боротьба з корупцією, мабуть, найкращий, найсучасніший. Ти заарештовуєш конкурента просто за те, що він - злодій. Хто може пред'явити тобі претензії і задуматися про твою власну чесність?

Боротьба з корупцією - тільки там боротьба з корупцією, де є розвинуті демократичні інститути, громадський контроль за владою, судами і антикорупційними структурами. Де корупція не є тотальною і не охоплює все суспільство, не стає економічним «мотором». У всіх інших випадках, в умовах авторитаризму і нерозвиненої демократії боротьба з корупцією - це просто боротьба за владу.

Той, хто переможе, буде оголошений Антикорупціонером. Той, хто програє - корупціонером. От прості правила антикорупційної боротьби в таких державах. І висновок тут простий: якщо суспільство справді хоче перемоги над корупцією, воно замислюється не про корупцію, а про демократію.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ