"З цього починались Україна" - Павло Клімкін

"З цього починались Україна" - Павло Клімкін

Довгі десятиліття значення Хрещення Русі-України, річницю якого сьогодні відзначаємо, замовчувалося й применшувалося, але навіть і після «розборони» його святкування, ця подія, на жаль, не посіла належного місця в нашій національній свідомості (ще одна з численних травм історичної пам’яті).

Хотілося б, що ми усі нарешті зрозуміли, що Хрещення насправді є тим поворотним моментом в нашій історії, коли Україна доєдналась до простору європейських цінностей. Без перебільшення - це точка відліку нашої європейськості. Адже вперше свій європейський вибір ми зробили ще тоді.
Відтоді християнство визначає наш історичний шлях, моральні цінності і культуру, цивілізаційну приналежність.

Нинішня 1031 річниця начебто й не кругла, але оця одиничка надзвичайно важлива. Адже за цей останній рік відбулися справді доленосні зміни в нашому релігійному й національному житті, які недаремно порівнюють навіть зі здобуттям незалежності в 1991. Отримання томосу про автокефалію й створення помісної Православної церкви України стали епохальною перемогою, яка відновила історичну справедливість.

Для нас ця перемога особливо важлива ще й тому, що вона відкрила шлях до подолання болісного розколу в українському православ’ї, до примирення і єдності, до звільнення мільйонів вірних від сумнівів і духовних терзань.

Маємо водночас розуміти, що ми тільки на самому початку великої й копіткої роботи з розбудови власної Церкви та мирного об’єднання всіх православних українців під її омофором.

Маємо пам’ятати й те, що Росія, прагнучи знищити Україну як незалежну державу, зробить усе можливе, щоб досягти реваншу й на релігійному фронті.

Тому провокацій на релігійному ґрунті не поменшало, маніпуляції ставатимуть більш агресивними і витонченими у виборі засобів і мішеней.

Тому, коли бачиш, як сьогодні людьми навіть найбільш шанованими відверто маніпулюють, збурюючи в них гординю та інші геть не християнські «чесноти», вкотре переконуєшся - не можна бути байдужим до того, по якій духовній орбіті будуть рухатися українці. Духовна сфера - це не простір для компромісів.

Зі світлим святом Хрещення усіх. Це важливо. Ми з цього починались як Україна.

Pavlo Klimkin