З чим ви боретесь? Проблема не в офшорах - Гонтарева

З чим ви боретесь? Проблема не в офшорах - Гонтарева

В Україні немає «офшорної проблеми», а є проблема «дезарубежації». Таку думку в інтерв’ю «Українській правді» висловила голова Національного банку України Валерія Гонтарева, повідомляють "Спектр Новости".

«В цей же день, коли у нас стався так званий панамський скандал, ЗМІ опублікували перелік власників... Розкриті власники компаній. Вам не здається це ще більшим скандалом - відкритий перелік власності, - ніж панамський скандал?», - зазначила Гонтарева.

Вона також додала, що, на її думку, була повністю розкрита вся власність українського бізнесу, і вона вся знаходиться в офшорі.

«І тоді виникає питання - ви з чим боретесь? З тим, що 25 років в країні все корпоративні права всього українського великого і середнього бізнесу перекочували в закордонні юрисдикції? СКМ холдинг в Голландії - це офшор? Це не офшор, це Голландія. Кіпр - це офшор? Ні - це Євросоюз. Ну тоді у нас весь світ офшор, одна Україна "оншор". Тому я б сказала, що проблема – «дезарубежація», - підкреслила голова НБУ.

Гонтарева вважає, що в Україні існує велика проблема трансфертного ціноутворення, оскільки дуже багато грошей було виведено свого часу якраз через цей механізм. «Але це проблема зараз не сильно релевантна, тому що ціноутворення трансфертне може бути тільки, коли у вас є маржа. А коли останні півроку (до зростання ціна на commodities за останні два місяці) маржі не було, то стали повертати гроші, щоб підтримати падаючий бізнес», - пояснила вона.