"З КИМ ТИ, ВОЛОДИМИРОВИЧ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"З КИМ ТИ, ВОЛОДИМИРОВИЧ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Знаєте, я можливо пошкодую про цей допис, але не висловитися я просто не можу. Мене реально турбує все те, що відбувається останнім часом біля виборів мера Києва. Бог з ним, я не коментуватиму відмову мера Києва Віталія Кличка іти на вибори спільно з «ЄвроСолідарністю». Це справді можна пояснити побоюваннями через неточність рейтингів і чутки про якийсь неймовірний «антирейтинг Порошенка». Проте.

Я рік не коментував чутки про зустрічі мера Кличка з представниками «зелених» і про їхні «договірняки» з представниками Єрмака. Зрештою, все може бути, коли таке в країні – ще не так розкарячишся. Безкомпромісним гарно бути тільки у бою, у всіх інших випадках доводиться крутитися, і за одне те, аби мером лишався один з лідерів Майдану-2014, я готовий був заплющити очі багато на що. Але.

Мені дуже не сподобалася ідея мера Кличка провести ребрендінг партії УДАР і повести депутатів від «Удару» до Київради. Я нагадаю, що «Удар» по факту згорнув своє існування ще у 2014 р., коли представники «Удару» увійшли до «Блоку Петра Порошенка». Відтоді про «Удар» практично ніхто не чув. Тобто по-факту Віталій Кличко створює під себе політ силу, яка виступить на виборах конкурентом «ЄвроСолідарності»! Тобто – буде «ЄвроСолідарність» критикувати і працювати над знищенням рейтингів ЄС. Очевидно від протистояння «Удару» і «ЄС» виграють лише дві політичні сили – «Слуга народу» і ОПЗЖ.

Це виглядає повноцінною катастрофою для демократично-прозахідного крила української політики. Очевидно – зелена команда докладе всіх можливих зусиль, аби взяти під контроль столицю. Вже зараз статистика показує, найбільш рейтинговий кандидат на посаду мера Києва – Віталій Кличко. Найбільш рейтингова партія – «ЄвроСолідарність». Спільна узгоджена дія «ЄвроСолідарності» і «Удару» буде запорукою початку переламу настроїв громадян по всій країні і початком очищення України від ЗЕпошесті. Хіба не цього прагне абсолютна більшість виборців як мера Кличко, так і «ЄвроСолідарності»?

Очевидно й інше. Ніщо зараз не доставить такої радості «Слузі народу» та ОПЗЖ (а з ними і Москві), як ситуація коли «Удар» і «ЄвроСолідарність», найбільш природні союзники з усіх можливих, почнуть протистояти одне одному.

Чорт з ним, я не коментуватиму чутки, що меру Кличко нав’язують заступників від Єрмака і від ОПЗЖ – аби здобути прямий контроль над процесами в Києві. Бог з ним, я не обговорюватиму запущені через зливні телеграм-канали байки, про те що меру Кличко обіцяють підтримку на рівні ОПУ, в разі якщо в Київраді буде створена більшість під зелених. Я розумію, що байок і пліток пускають до біса. Але мені моторошно стає від думки, що «Удар» може у Київраді об’єднатися з зеленими.

Мер Кличко був одним з лідерів «Майдану» в той час як чинний президент Зеленський смакував зі сцени перед ригівською аудиторією плани вдягнути Віталія Кличка і його прибічників у светри, а беркутлу видати ебонітові палички. Нині депутати саме президентської фракції (Дубінський з посіпаками) розвернули проти Кличка безпрецедентну кампанію цькування і дискредитації. І після цього представники мера Кличко підуть на об’єднання з зеленими? Та це навіть смішно, якщо подумати.

По-хорошому, нема нічого поганого в тому, якщо «Удар» і «ЄвроСолідарність» підуть на вибори двома колонами – так вони явно наберуть більше відсотків і заведуть до Київради більше своїх депутатів. Але. Мер Кличко уперто уникає питань про своє ставлення до поточної і майбутньої співпраці з «ЄвроСолідарністю». А це погодьтеся, викликає побоювання – чому воно так? З ким збираються співпрацювати у Київраді депутати від Кличка? Яка вірогідність появи коаліції Кличка з зеленими? Питання відкриті – відповіді нема.

Питання всі зводяться до простого – Володимирович, з ким ти? Ти з тими з ким стояв на Майдані, чи з тими хто з Майдану гидотно глузував? Ти з тими хто за ЄС, НАТО і безвіз, чи з тими хто «просто перестати стріляти» і «яка різниця як називається вулиця»?

Перш ніж голосувати – я неймовірно хочу почути відповідь Віталія Кличка.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко