"З приводу попереджень і про довбойобів" - Борислав Береза

"З приводу попереджень і про довбойобів" - Борислав Береза

Довбойобів у нас багато. На різних рівнях. Від лави біля під'їзду до Офісу президента. Доведено виборами 2019 року та підготовкою до травневих шашликів у 2022 році.

Довбойоби вважають, що вони все знають краще ніж, наприклад, розвідка США, професійні аналітики чи фахові експерти. А ще довбойоби схильні до ефекту Даннінга-Крюгера. Проблема у тому, що довбойобів багато і коли вони одночасно висловлюються по якомусь питанню, то можуть ввести в оману нормальних людей, які підпадають під вплив натовпу. А ще довбойоби залюбки погоджуються з тим, що їм подобається ігноруючи всі аргументи тез, які їх дратують. Тому вони чекають на ті самі травневі шашлики, чекають, що війна закінчиться за два-три тижня та не вірять у те, що знімуть Залужного. А коли все траплятися навпаки, то довбойоби не визнають свою помилку і засовують язик собі у дупу, чим яскраво відрізняються від людей, які помилилися, але можуть визнати свою помилку.

Наведу приклад, якій може довбойоби і зрозуміють. Дощ може бути в будь-який день. Питання у відсотках вірогіднрсті. Є служби, які мають профільну експертизу по прогнозування дощу. Так, їх прогнози не гарантія на сто відстоків, але допомагають орієнтуватися. І якщо прогноз погоди говорить, що вірогідність дощу 90%, то значить шанси на це більше, ніж завжди. І тоді розумна людина бере парасольку, а довбойоб каже, що не треба панікувати і ігнорує попередження.

Так от, з попередженнями експертів, розвідок, посольств та профільних інституцій все так само. І питання лише у двох чинниках - у довірі до них та їх репутації, а також до того довбойоб чи адекват той, хто чує попередження.

PS І так, я знаю, що довбойоби ображаються і відписуються, але це мені настільки байдуже, що навіть смішно. Якщо б я бажав всім подобатися і кількість підписників була для мене на першому місці, то писав би геть інше. Кількість важлива, але якість важливіша.