"ІЗ РОСІЇ – У РЯСІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ІЗ РОСІЇ – У РЯСІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Чи працюють російські політтехнологи на штаб ВО «Батьківщина»? Тривалий час я був переконаний що це неможливо. Так, реальні якісь консультації з Москвою. Так – якісь контакти з російськими дипломатами. Юлія Володимирівна має багатий досвід і першого і другого. Але що от прямо напряму, російські фахівці в українських штабах – це здавалося чимось неймовірним. Зразу ж усі дізнаються!

Та те що видається неймовірним мені – почасти не видається таким деяким моїм читачам. І от один з читачів не просто переконував мене, що російські політтехнологи в штабах «Батьківщини» таки працюють, а ба-більше – назвав імена і навіть пояснив як роботу цілої бригади «гастролерів» вдається приховати від загалу. Справа у тому, що працюють ті політтехнологи під легендою «релігійних волонтерів». Слідкуйте за руками.

Ще в липні 2014 р. група до України прибули російські фахівці з проведення виборів: Ніна Клебанова, Сергій Лукін, Борис Коновалов, Анна Остапчук, Олександр Корольов, Олексій Шевченко та Роман Мартін. Майже зразу всі зазначені особи отримали посвідки на тимчасове проживання в Україні, при чому клопотало за них Чергігівське Епархіальне управління Православної церкви (ідеться про УПЦ-МП). Конкретно клопотання підписав секретар Чернігівского єпархіального управління протоієрей Федір Мандзюк. Офіційно, всі перелічені особи мусили займатися релігійною, благодійною та просвітницькою діяльністю у православних громадах (УПЦ-МП) Чернігівської області.

При чому тут ВО «Батьківщина» і який стосунок має до неї Чернігівська єпархія? Справа в тому, що протоієрей Мандзюк давно пов’язаний з Валерієм Дубілем, народним депутатом від ВО «Батьківщина». Про Валерія Дубіля розділ «Персони» видання «Лівий берег» повідомляє таке: «Політичні опоненти звинувачують політика в тому, що той мав і наразі має зв’язки зі злочинним світом. У багатьох ЗМІ публікувалася інформація про те, що на початку 90-х Дубіль перебував в організованому злочинному угрупуванні, яке носило назву «Європейці». Вона контролювала скупівлю кольорових і чорних металів у Миколаївській, Чернівецькій, Вінницькій, Хмельницькій, Черкаській, Полтавській та Київській областях. Одна з версій говорить про те, що Валерій Олександрович займався «розчисткою ринку від недоброзичливців та конкурентів»».

Існують також відомості, що на ґрунті прихильності до УПЦ-МП, Валерій Дубіль підтримує дружні стосунки з відомим «опоблоківцем» Вадимом Новінським.

На сьогоднішній день всі згадані російські фахівці з піару і політтехнологій для перебування в Україні мають документи набагато серйозніші. Ніна Клебанова і Анна Остапчук оформили посвідки на постійне проживання в Україні. Посвідку на тимчасове проживання в Україні для здійснення волонтерської діяльності отримав Борис Коновалов – клопотала за нього ГО «Елеос-Україна» (скан дивися нижче). Роману Мартіну, Олексію Шевченку і Олександру Корольову тимчасову посвідку оформили за клопотанням ГО «Художня інвестиція». Всі згадані особи продовжують займатися «релігійною і просвітницькою роботою», але не в громадах УПЦ-МП на Чернігівщині, а у штабах ВО «Батьківщини» у Києві. Кажуть – навіть регулярно зустрічаються з САМОЮ!

Що вам сказати? Історія цікава. Якщо описані події справді мають місце – ними явно мусять уже займатися СБУ та ГПУ. Україна вже мала в історії кандидата в президенти, в штабі якого сиділи російські політтехнологи, досвід Небесної сотні показує, закінчилося це дуже погано.

Проте наводить на роздуми одна деталь. Останнім часом Юлія Володимирівна почала видавати тези, з яких просто стирчать російські вушка. Перегляд умов співпраці з НАТО… Військовий кабінет для вироблення стратегії миру…

Перше враження було, що Юлія Володимирівна просто ляпнула, не подумавши. Але…

Чи не дотична до цих і багатьох інших фраз і заяв команда політтехнологів що працює під церковним прикриттям?

Такі собі – із Росії у рясах.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко