"ЗІРВАНИЙ БЛІЦКРІГ ЗеКОМАНДИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЗІРВАНИЙ БЛІЦКРІГ ЗеКОМАНДИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Коли напередодні виборів я писав, що суддівські відверто гноблять Порошенка – противники все ще чинного президента з тих слів лише посміювалися. Нині ж очевидно, що заколот суддівських був одною зі складових повалення президента Порошенка і заведення на посаду президента Зеленського. Пройдемося по фактах.

Факт 1. 26 лютого програма «Схеми з Денисом Бігусом» оприлюднила розслідування щодо крадіжок в «Укрборонпромі». Все більше схиляюся до думки що ні про які замовлення не йшлося – швидше за все команда Бігуса здобула гарячий матеріал і відпрацювала (хоча жодної своєї претензії до «розслідування» я назад не беру - претензій чимало). Розслідування призвело до вибуху активності «Національних дружин» з гаслами «Свинарчуків на нари», «Де відрубані руки?» тощо. Зразу ж за виходом передачі, 27 лютого Конституційний суд відмінив статтю про незаконне збагачення. Складалося враження ніби КС легалізує все незаконно нажите у попередній період. Наскільки важкий це був удар по передвиборчий кампанії Петра Порошенка – ми всі бачили на власні очі.

Факт 2. 13 березня (ще до першого туру виборів) адвокат Андрій Богдан, який водночас є представником штабу кандидата Зеленського і адвокатом біглого бізнесмена Коломойського, зустрівся з тим, хто відмінив статтю про незаконне збагачення – головою Конституційного суду Станіславом Шевчуком. Обидва, і Шевчук і Богдан, визнали в інтерв’ю, що між собою вони знайомі біля 10 років.

Факт 3. На момент зустрічі Богдана і Шевчука в Конституційному суді на розгляді лежав закон «Про очищення влади», простіше – про люстрацію. Інтерес Андрія Богдана до цього закону був – прямий. Справа в тому, що як колишній чиновник часів Януковича, пан Богдан потрапив під закон про люстрацію, а відтак – не може зайняти жодних посад в адміністрації нового президента.

Факт 4. Після першого туру виборів президента, за твердженням журналістів «Бігус-інфо» брат голови КС Шевчука Рулав Одд заявив про свою підтримку кандидата Зеленського – прикрасив свій аватар на ФБ плашкою «ЗЕ! Команда». Треба зазначити що три бізнес-партнери пана Одда у лютому 19-го стали позаштатними радниками пана Шевчука, а ще один ледь е став заступником голови секретаріату КС. Проте – невдовзі всіх позаштатних радників Шевчук мусив звільнити, через претензії інших суддів КС.

Факт 5. Відміна статті за незаконне збагачення боком вилізла не тільки Петру Порошенку. 3 травня США скасували судді Шевчуку в’їзну візу.

Факт 6. На тлі відверто байдужого ставлення командиЗЕ до дати інавгурації нового президента (відверто кажучи, командаЗЕ взагалі похвалитися політичною активністю не може), у пресі з’явилися думки експертів, мовляв, для інавгурації президента згода Верховної Ради не потрібна взагалі, а Зеленському достатньо прийти до ВР з головою КС, скласти присягу – і все. Може видавати постанови. Наскільки ця ідея фантастична – існють різні думки юристів. Проте – існувала проблема. Судді Конституційного суду направили питання по голові КС Шевчуку на розгляд комісії з питань регламенту та етики, а та постановила, що порушення Шевчука істотні і системні і підстави для його звільнення – є. Питання Шевчука судді КС мусили вирішити 14 травня.

Факт 7. 14 травня на тлі енергійних акцій за збереження люстрації «Нацдружин» і порохоботів водночас, судді КС прийняли кілька важливих рішень – закон про люстрацію лишили без змін, голові КС Шевчуку судді висловили недовіру, а потім взагалі звільнили його з посади судді як таке і голови КС у тому числі. КС обрав нового голову – Наталію Шапталу. І отут склалася вельми цікава ситуація.

Звісно, прибічники Зеленського зразу ж заголосили ледь не про судовий переворот екс-президента Порошенка. Смішно. Порошенку на посаді залишилися лічені дні, навряд чи судді КС зважували б на такого голову держави. Сумнівно, аби до бажань екс-президента аж так дослухалися б зразу 12 з 18 суддів КС. До того ж очевидно – будь Порошенко здатен ТАК впливати на суди, вибори він точно не програв би.

Причина – в іншому. Схоже Шевчук банально дістав колег своїми витівками. Схоже незавершена судова реформа Порошенка таки дала свої сходи – не чистого на руку суддю звільнили його ж власні колеги. А отже…

Делікатне питання часу проведення інавгурації відтепер знаходиться повністю в руках ВР, явно ображеної на Зеленського, який наважився ставити парламенту умови. Знайомого голови КС командаЗЕ більше не має. Бліцкригу – не буде.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко