"З трьох кандидатів у президенти тільки один прогнозований" - Олег Шарп

"З трьох кандидатів у президенти тільки один прогнозований" - Олег Шарп

REUTERS з посиланням на західних дипломатів: "З трьох кандидатів у президенти, які очолюють рейтинги, тільки один прогнозований - він втримав цілістність країни, відновив армію та розпочав реформи у банківському та енергетичному секторах".

Західні партнери України побоюються, що наступний президент, хто б це не був, згорне курс на реформування країни, який почав президент Порошенко. Про це пише Reuters, опитавши ряд західних дипломатів.

Агенція пише, що серед заслуг Порошенко - утримання цілісності країни після анексії Криму, відновлення армії і реформи в банківському та енергетичному секторах. Але є й те, що бентежить виборців: корупційні скандали і низький темп реформ.

Порошенко "не ідеальний", і тим не менш, він демонструє прозахідний курс України, бажання протистояти Росії, та й Захід уже працював з ним і знає як.

Зеленський, на відміну від Порошенка, є загадкою. Дипломатів хвилює відсутність у нього досвіду і характер відносин з олігархом Коломойським. Крім того, незрозуміло, як комік збирається просувати реформи через парламент. Порошенко в якомусь сенсі став жертвою власних досягнень на посту президента: він зміг створити таку ситуацію спокою, при якій можна працювати, кажуть дипломати.

"Порошенко перев'язав рану під назвою Донбас так, що 90% людей в країні її не відчувають, і це дає їм привід думати, ніби вони можуть експериментувати. Це оманливий спокій", - підкреслює агенція.

Тимошенко для Заходу - суперечливий кандидат. З одного боку, ЄС зайняв її сторону, тільки-но Янукович заточив її до буцегарні. З іншого, її газові угоди 2009 року були вигідними Росії, а не України. "І це кидає тінь на її ореол мучениці", - підкреслюють дипломати.

Як на мене, цілком зрозуміло, кого підтримує цивілізований Захід. Думайти й ви.

Helgi Sharp