"З життя і справ харчової мафії Міноборони" - Тетяна Ніколаєнко

"З життя і справ харчової мафії Міноборони" - Тетяна Ніколаєнко

Травень 2023. В Міноборони проходить нарада про зміни до каталогу харчування ЗСУ. Чиновники сперечаються, чи треба прибирати телятину та ще 25 позицій каталогу.

- Нам сказали прибрати все, що не замовляли - тому треба виконувати, - каже один з чиновників.

- Ми не замовляли, бо в нас було *** тон арештованої білоруської телятини. Як я мав це причепити до звіту. Зменшення каталогу тільки на користь постачальників буде…

- Та поки ви сперечаєтесь, Глиняна вже готель в Хорватії, кажуть, будує.

- Ой, можна подумати, що це перший.

Це була перша згадка про те, куди Тетяна Глиняна виводить кошти. І тоді вже було відомо, що вона не живе в Україні, а переїхала до Хорватії.

І ось цього тижня журналіст NV Бізнес Артем Ільїн знайшов ті самі готелі, про які ходили плітки в Міноборони не один рік. Але всіх все влаштовувало.

На першу половину 2023 МО підписано 10 договорів із компаніями, які взяли на себе забезпечення військових частин у різних областях. Серед них найбільший контракт мала вже згадана в яєчному скандалі "Актів компані" - вона отримала 13 мільярдів, її найближчі конкуренти підписали контрактів на 8,9.

У попередній – 2022 - рік найбільше контрактів – 8 – мала компанія "Преміум компані" (перейменована в "Актив компані").

Після скандалу "Актив компані" на тендери не виходило. Втім, ще одна компанія з групи Глиняної Гранд консалт виграла у 2023 тендерів на понад 8 мільярдів гривень.

З них на 2,8 мільярдів договорів підписано вже у грудні 2023. На останніх торгах «Гранд консалт» виграв 10 лотів.

Я дуже чекаю закупівель харчування для МО за окремими товарними групами і тихо сподіваюсь, що харчова мафія зазанає там поразки. Але є підозри, що так просто вона не здасться.

Згідно зі звітом Рахункової палати ТОВ «Актив компані» поставило за І півріччя 2023 року 50,9 млн комплектів за ціною 137.04 грн. якщо зважати, що ціна дободачі в СБУ в цей період була 92, 45 грн, а в Нацгвардії – 118,6, то заробіток компанії Глиняної порівняно з дободачею СБУ становив 2,2 мільярди гривень, а порівняно з ціною Нацгвардії – 0,9 млрд грн.

Я знаю, що люди люблять простіше. Але я назбирала багато цифр