"ЗА ЦІ ЧОТИРИ ДНІ УКРАЇНА ЗМІНИЛА ХІД СВІТОВОЇ ІСТОРІЇ" - Алексей Панич

"ЗА ЦІ ЧОТИРИ ДНІ УКРАЇНА ЗМІНИЛА ХІД СВІТОВОЇ ІСТОРІЇ" - Алексей Панич

Запевняю вас, це зовсім не перебільшення.

Почну з того, що Україна вже вдруге ламає такі плани Путіна, про які багато хто в світі думав, що зламати їх неможливо.

Спершу це сталося на Майдані.

А вдруге - за останні чотири дні.

Завдяки Natalya Starchenko, звернув увагу на статтю, яку Роберт Каган, чоловік Вікторії Нуланд (!), опублікував 21 лютого у Washington Post під назвою "Чого ми можемо чекати після путінського завоювання України" (https://wapo.st/342lHe0).

У першому реченні пан Роберт пропонує "припустити на хвилинку", що Путін завоював Україну. А потім, всю решту статті, докладно описує, яка геополітична ситуація складеться у світі після цього, прийнявши завоювання Путіним України як доконаний факт (цитата: "Останнє про Україну: ймовірно, вона припинить існування як незалежне утворення"). Каган навіть пояснює, чому стихійний партизанський опір українців Путіну, якщо він і буде, все одно не матиме успіху (!).

Тепер зрозуміло, чому західні країни евакуювали своїх дипломатів, а за тиждень до вторгнення Росії майже припинили постачати Україні зброю (докладніше про це в блискучій статті Сергія Сидоренка: https://bit.ly/3tgYqgK). І перші два дні війни нічого конкретного нам не постачали й не обіцяли. А раптом Путін має рацію, що українці не будуть масово опиратися? Раптом все буде як з Кримом? (Втім, суттєва різниця: цього разу нас принаймні не умовляли НЕ чинити опір!) То нащо тоді сваритися з Путіним, який повертає собі "свою" територію без істотного опору населення цієї території?!

Натомість українці піднесли світу геополітичний сюрприз - і фактично повернули світову історію в інше русло. Не те, якого вже очікував як даності пан Роберт Каган. І не лише він.