ЗА НЕ ПРИСТЕБНУТИХ РЕМЕНЯМИ БЕЗПЕКИ ПАСАЖИРІВ ВОДІЙ МОЖЕ ОТРИМАТИ ШТРАФ ДО 8500 ГРН

ЗА НЕ ПРИСТЕБНУТИХ РЕМЕНЯМИ БЕЗПЕКИ ПАСАЖИРІВ ВОДІЙ МОЖЕ ОТРИМАТИ ШТРАФ ДО 8500 ГРН

Водій несе відповідальність не тільки за те, що сам не користується ременем безпеки, а й за те, що перевозить пасажирів, які не пристебнуті.

Правила дорожнього руху ЗОБОВ’ЯЗУЮТЬ ВОДІЯ особисто використовувати ремені безпеки, а також НЕ ПЕРЕВОЗИТИ ПАСАЖИРІВ, НЕ ПРИСТЕБНУТИХ РЕМЕНЯМИ БЕЗПЕКИ, в тому числі на задньому сидінні.

За порушення правил користування ременями безпеки передбачено штраф в розмірі 51 грн.

Якщо ж факти перевезення пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки, буде виявлено поліцією при оформленні дорожньо-транспортної пригоди з відповідними НАСЛІДКАМИ, то на водія може бути накладено штраф за статтею 286 ККУ у розмірі від 2400 грн. до 8500 грн. або може бути призначено обмеження волі на строк до 8-ми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до 3-х років.

Зокрема, Святошинський районний суд м. Києва під час розгляду справи по ДТП встановив, що водій перевозив на задньому сидінні пасажира, який був не пристебнутий ременем безпеки. Під час ДТП цей пасажир отримав тілесні травми.

За наслідками розгляду справи водію, який перевозив пасажира, не пристебнутого ременем безпеки, суд виніс вирок у вигляді 5 (п`яти) років обмеження волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 (три) роки (справа №759/18107/18). Подібні рішення у судовій практиці не поодинокі.

Тому, з метою недопущення таких наслідків, рекомендуємо водіям ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РУХУ ПЕРЕКОНАТИСЬ ЧИ ВСІ ПАСАЖИРИ АВТОМОБІЛЯ ПРИСТЕБНУТІ, в тому числі ті, які перебувають на задніх сидіннях. І лише після цього здійснювати рух.

Якщо пасажир відмовляється пристебнути ремінь безпеки, водій не має права починати рух!

Дорожній Адвокат