За прикладом Сталіна. Як РФ знищує автентичну історію Криму

За прикладом Сталіна. Як РФ знищує автентичну історію Криму

За десять років окупації росіяни перетворили Кримський півострів на військовий плацдарм, який активно використовують для агресії проти України. Вони намагаються знищити справжню історію давнього краю, перетворивши його на «споконвічно російські землі». Про це свідчить спотворення Ханського палацу в Бахчисараї та Херсонеса Таврійського в Севастополі.

«Ми на території Криму виявили два об'єкти, які заслуговували на те, щоб бути внесеними в перелік і взятими під охорону ЮНЕСКО. Це Херсонес Таврійський і Ханський палац. 2013 року ЮНЕСКО розглянула досьє і затвердила Херсонес Таврійський. І 2014 року в плані ЮНЕСКО вже був Ханський палац. Але почалася окупація», — розповідає в інтерв'ю RFI голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Краще ніж у греків»

Росіяни намагалися переконати міжнародну спільноту, що збережуть традиційну українську та кримськотатарську культуру на півострові. Але замість цього стали робити все, щоб Крим втратив свою автентичність. Зокрема, вони формують інші наративи щодо пам'яток. Так, на місці Херсонеса Таврійського — унікальної історичної пам'ятки античної доби — РФ почала будувати археологічний парк. Проте ґрунт у місцевості знімали звичайними екскаваторами. А ще побудували псевдоантичний відкритий театр, який зі своєю вагою є додатковим навантаженням на пам'ятку.

«Вони зняли все, що розкопали, до скелі вичистили — і на цьому місці побудували новий археологічний парк. Вони по камінчиках перенесли декілька розкопаних об’єктів і поскладали їх заново на центральній дорозі цього археологічного парку. Мало того, вони при цьому заявили, що в них вийшло краще, ніж у греків», — зазначила на форумі Кримської платформи співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

Усе робиться для того, щоб меморіалізація слугувала путінському уявленню щодо Херсонеса як місця створення російської держави, — звертає увагу Чубаров. За однією з легенд, саме тут прийняв християнську віру київський князь Володимир.

Героїзація путінського сьогодення

«Але це не збереження пам'яток, це спорудження нових об'єктів, які мають за мету впливати на свідомість сьогоднішнього покоління (...) Херсонес Таврійський в уявленні тих, хто його руйнує, у новоствореному вигляді має слугувати героїзації путінського сьогодення», — наголошує голова Меджлісу.

Так само паплюжилася кримська історія і під час будівництва траси «Таврида». Коли зводили цю дорогу, яка є транспортною артерією між різними військовими об'єктами, зруйнували більше ніж 600 пам'яток історії, — розповідає Чубаров. По давніх похованнях та курганах просто пройшлись бульдозерами.

Цілеспрямовано, але вже удаючи реставрацію, росіяни знищують і Ханський палац у Бахчисараї — єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової культури.

«Там жах. Вони під виглядом реставрації практично перетворюють Ханський палац в якийсь "новодєл". Коли замінюються всі матеріали цілих конструкцій не за правилами, як відбуваються реставраційні роботи по всьому світу...», — зауважує кримськотатарський політик. Зокрема, Рефат Чубаров звертає увагу, що дубові поперечини замінили залізними, а замість традиційної кримської черепиці «татарки», яку легко відтворити і в сучасних умовах, для даху Ханського палацу замовили штучне покриття з Іспанії для «довговічності». Унаслідок «професійної реставрації» стіни одного з корпусів позаторік розтріскалися.  

Слідами Сталіна

Як наголошує Чубаров, у Криму Путін продовжує політику Сталіна, тому й приділяє таку увагу півострову.

«Сталін одного разу приїхав всього до Криму. Це був 1949 рік. Він відпочивав під Ялтою і запросив до себе місцевих керівників більшовицької партії та сказав: "Ви не зрозуміли, чому ми виселили це варварське плем'я (кримських татар. — Ред.). Для того, щоб ви Крим перетворили на російський край. Ви не справляєтеся з цим завданням". Переходимо на сьогодення. Те саме абсолютно. Тільки немає більшовиків, немає Сталіна, є Путін», — зазначає голова Меджлісу.

Усе, що може зараз зробити Україна, — це документувати всі порушення у Криму та залучати до цього міжнародну спільноту, щоб одного разу Росія відповіла за всі скоєні нею злочини.

Автор:Тетяна Цуркану