"За успіхом українського контрнаступу в Харківській області стоїть генерал Олександр Сирський" - Олег Шарп

"За успіхом українського контрнаступу в Харківській області стоїть генерал Олександр Сирський" - Олег Шарп

Це була його ідея пастки, щоб спантеличити росіян безперервними оголошеннями про підготовку нападу на півдні - саме вони змусили Москву передислокувати війська в цьому районі, залишивши незакритим східний фланг.

До речі, оборону Києва на початку вторгнення також організував Сирський. У перші дні після 24 лютого він здивував і Кремль, і Пентагон, які були впевнені, що Київ впаде за три дні.

Військові аналітики кажуть, що до останнього моменту багато хто в Гештабі та на Банковій сумнівався в плані Сирського, і що йому довелося довго доводити, перш ніж він зміг нав'язати свою стратегію.

В принципі ж, ця стратегія була безпрограшною апріорі - в шахах вона називається "вилка". ЗСУ періодично імітували початок наступу на двох протилежних флангах оборони: північно-східному та південно-західному - щоб росіянам довелось розтягувати свою оборону на максимальну відстань і гадати, де буде основний удар. Думаю, якби "друга армія світу" зосередила основний форпост на сході, наші б здійснили бліц-криг на півдні.

Сьогодні на CBS News сказали, що це була найвидовищніша військова операція, проведена Києвом. А також, що "українці започаткували абсолютно нову форму війни, і росіяни відстали від них у цьому, як мінімум, на півсторіччя".

Що ж, непогано бути законодавцем мод у такій престижній сфері, як військове мистецтво. Безмежний жаль викликає лише ціна, яку ми за це платимо. Але перемога над таким звірем, як Росія, дешевше не коштує.