"Захотіли якось у Європі підписати газові контракти з Катаром" - Антон Швец

"Захотіли якось у Європі підписати газові контракти з Катаром" - Антон Швец

Ще десь одразу після повномасштабного. Тоді це був момент відносно пікових цін. А Катар такий каже: окей, без питань, але на 20 років і за поточною ціною. Європейці прифігіли від такого розкладу і намагалися поставити Катар на місце. Ну типу ніхто не буде платити вам такі бабки 20 років і взагалі ситуація на європейському ринку аномальна, але вона скоро уляжеться і ми підпишемо нові контракти. Ось у Катарі так і сказали, що як уляжеться, тоді й приходьте.

А воно і уляглося. Європа навчилася жити без російського газу, не змерзла, наповнила свої сховища. І тепер вони такі круті прийшли до Катару і кажуть, що ну давайте вже говорити по-дорослому, щоб у вас була нормальна доля ринку, а в нас нормальні ціни. Поговорили та прийшли до того, що тепер європейці підписують контракти з QatarEnergy. А оці всі контракти – це не просто папірці, а пруф того, що ринок формується і без участі російського газу. І тепер ці контракти зафіксують долю Катару на ринку й обов’язки обох сторін на пару-трійку десятків років вперед.

Ну з Європою все зрозуміло. Але до переходу на катарський газ приєднався ще й Китай. Китайці просто вчаться на помилках Європи. Вони побачили всю ту метушню, яка була в ЄС після початку повномасштабного і вирішили, що залежати від одного експортера дуже ризиковано. І так – росіяни демпінгують ринок. Впарюють газ китайцям ледь не за копійки, обіцяють якісь гарантії, тому що газ трубопровідний і в разі чого суєти буде менше, ніж з LNG. Але Китай уже чітко встав на шлях диверсифікації і шукає нових експортерів. Одним із таких буде Катар.

Насправді в Китаї є дві якісь провінції, куди все ж доходить «сіла сібірі», але ті самі провінції передові з вироблення водневої енергетики і різних енергоощадних технологій. Тому перспектив у російського газу там немає. Звісно, є якась вірогідність, що це може змінитися, якщо Китай буде продовжувати крутитися навколо Тайвані та планувати там війну. Тоді трубопровідний газ може знадобитися, бо LNG можна легко арештувати. Але не будемо заходити так далеко, поки що в тому напрямку плюс-мінус тихо.