"Закриваємо доступ Путіну до коштів на війну" - Британія більше не купує зріджений газ РФ

"Закриваємо доступ Путіну до коштів на війну" - Британія більше не купує зріджений газ РФ

Починаючи з 1 січня 2023 року Велика Британія повністю припинила купувати зріджений природний газ з Росії. Про це Міністерство закордонних справ країни повідомило у соцмедіа.

"Ми закриваємо доступ Путіну до фінансування незаконної війни і підтримуємо країни у світі, які знижують власну залежність", - твітує відомство.

Eкспорт з Росії зрідженого природного газу до Європи зростав з 2022 році, повідомляють ЗМІ з посиланням на дані Rystad, Росія почала значно менше експортувати газу трубовроводами до Європи. В 2022 році експорт російського газу трубопроводами до Європи впав до значень перед СРСР, підрахував Reuters на основі даних РФ. Зменшення експорту відбулось, бо країни почали відмовлятись від російського газу на тлі війни Росії в Україні, пише видання.

"Ми змогли протистояти енергетичному шатнажу Росії", - заявила президентка Комісії Урсула фон дер Ляєн в грудні. Вона вказала, що Європа забезпечена газом цією зимою і вжила кроків, щоб зменшити потребу в російському газі на дві третини до кінця 2022 року.

Заява прозвучала під час спільної прес-конференції фон дер Ляєн та голови Міжнародного енергетичного агентства Фатіха Біроля в грудні. "Європейськи Союз досягнув значного прогресу в зменшенні залежності від поставок російського газу, але ЄС ще в зоні небезпеки", - застеріг Біроль. Він закликав готуватись до скорочення потоку газу на ринок в 2023 році.