Заради харчової безпеки війну треба припиняти. У Декларації лідерів G20 7 пунктів присвячено війні Росії проти України

Заради харчової безпеки війну треба припиняти. У Декларації лідерів G20 7 пунктів присвячено війні Росії проти України

У щойно оприлюдненій Декларації лідерів Великої 20 саміту в Нью-Делі, сім пунктів присвячено війні Росії проти України, передає кореспондентка Голосу Америки Тетяна Ворожко зі саміту G20 у Нью-Делі. Всього декларація містить 37 сторінок та 83 пункти.

Перший параграф, відносно війни, чітко характеризує дії Росії як порушення Статуту ООН та ґрунтується на попередніх резолюціях, прийнятих в ООН.

«Щодо війни в Україні, нагадуючи про дискусію на Балі, ми повторили наші національні позиції та резолюції, прийняті на Раді Безпеки ООН та Генеральній Асамблеї ООН (A/RES/ES-11/1 та A/RES/ES-11/ 6) і підкреслили, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у повному обсязі. Відповідно до Статуту ООН, усі держави повинні утримуватися від погрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави. Застосування або загроза застосування ядерної зброї неприпустимі», - йдеться у восьмому параграфі тексту.

У наступному параграфі зазначається, що хоча G20 – економічний саміт, а не саміт із питань безпеки, лідери визнають, «що ці проблеми можуть мати значні наслідки для глобальної економіки». Саме таким чином важливість уваги на війні пояснювали представники Білого дому.

«Ми підкреслили людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності, інфляції та зростання, що ускладнило політичне середовище для країн, особливо тих, що розвиваються, і найменш розвинених країн, які все ще оговтуються від пандемії COVID-19 та економічної кризи, яка зірвала прогрес на шляху до цілей стійкого розвитку», - про це йдеться у параграфі 10.

Там же зазначається, що «були різні погляди та оцінки ситуації».

Далі йдеться про те, що лідери країн G20 високо оцінили зусилля Туреччини та ООН щодо створення зернового коридору у Чорному морі та закликали до негайного повернення до Чорноморської зернової ініціативи для постачання зерна, продовольства та добрив з Росії та України.

«Це необхідно для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, і найменш розвинених країнах, особливо в Африці», - йдеться у наступному пункті.

І саме в цьому контексті, йдеться у параграфі 12, для підтримки продовольчої та енергетичної безпеки, лідери країн G20, «закликали до припинення військових руйнувань або інших нападів на відповідну інфраструктуру».

«Ми також висловили глибоку стурбованість з приводу несприятливого впливу конфліктів на безпеку цивільного населення, що посилює теперішню соціально-економічну нестабільність і вразливість і перешкоджає ефективному гуманітарному реагуванню», - йдеться в документі.

Сьогоднішня епоха не повинна бути епохою війни

Лідери закликали всі держави «дотримуватись принципів міжнародного права, включаючи територіальну цілісність і суверенітет, міжнародне гуманітарне право та багатосторонню систему, яка забезпечує мир і стабільність».

«Мирне розв’язання конфліктів і зусилля з вирішення криз, а також дипломатія та діалог є критично важливими. Ми об’єднаємось у наших зусиллях для подолання негативного впливу війни на світову економіку та вітаємо всі відповідні та конструктивні ініціативи, які підтримують всеосяжний, справедливий і міцний мир в Україні, який підтримуватиме всі цілі та принципи Статуту ООН для сприяння мирним, дружнім і добросусідським відносинам між націями в дусі «Одна Земля, Одна Сім'я, Одне Майбутнє», - йдеться у пункті 13. Останнє є слоганом саміту в Нью-Делі.

Наступний параграф, 14, є практично прямою цитатою прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, яку він сказав під час зустрічі із Путіним у Самарканді, Узбекистан, на саміті країн Шанхайського співробітництва у вересні 2022 року: «Нинішня епоха не повинна бути епохою війни».

МЗС України дякує партнерам, висловило розчарування формулюваннями про Росію

Речник Міністерства закордонних справ України подякував партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання підсумкову декларацію, ухвалену групою G20.

Водночас речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що «в частині щодо агресії Росії проти України Групі двадцяти немає чим пишатися». Він додав, що той факт, що Україну не запросили до участі, позначився і на фінальному документі саміту.

«Очевидно, що участь української сторони дозволила би учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип «нічого про Україну без України» залишається ключовим як ніколи», – наголосив він у повідомленні у Facebook.

«Ось як могли би виглядати основні елементи тексту, щоб бути більш наближеними до реальності», – написав Ніколенко.

На цьому саміті закінчується головування Індії у G20. Наступною країною, яка головуватиме в цій організації, буде Бразилія.