"ЗАРАЗ ДУЖЕ НЕДОРЕЧНО НАГАДАЛИ ПРО СЕБЕ ЯРЕСЬКИНИ ВВП-ВАРАНТИ" - Александр Гончаров

"ЗАРАЗ ДУЖЕ НЕДОРЕЧНО НАГАДАЛИ ПРО СЕБЕ ЯРЕСЬКИНИ ВВП-ВАРАНТИ" - Александр Гончаров

1 серпня цього 2024 року, окрім платежу за євробондами з погашенням у 2026 році, Україна має заплатити власникам ВВП-варантів близько 210 млн дол США. А загальна номінальна вартість ВВП-варантів становить 3,2 млрд дол США і виплати триватимуть аж до 2040 року, коли відбудеться остання виплата за 2038 рік.

Ці виплати за державними варантами – продукт великої реструктуризації держборгу 2015 року а-ля Яресько що прив'язані до показників зростання ВВП і від чого залежить сума щорічних виплат (вона обраховується у відсотках до ВВП країни). Зокрема, ВВП України у 2023 році зріс на 5,3% порівняно з попереднім роком, коли падіння показника становило 28,8% р./р.

Ну, і головне, наприклад, якщо показник зростання ВВП перевищує 4%, то розмір виплат становитиме 40% від суми зростання понад 4% плюс виплати за приріст ВВП від 3 до 4%.

Коротше, йде війна, і ми, платники податків, платимо за зростання економіки України. Хоча по правді – це справжній тягар для нашої економіки, із-за якого відбирають сотні мільйонів доларів у ВСУ та соціальних програм.