"Зараз обговорюють перші F-16, які під ялиночку можуть прибути, або й вже прибули, в Україну" - Джон Сміт

"Зараз обговорюють перші F-16, які під ялиночку можуть прибути, або й вже прибули, в Україну" - Джон Сміт

Але ми не повинні мати завищені очікування, що Ф-16 змінять ситуацію на фронті тут і зараз.

Головне для нас в кінцевому рахунку не F-16, а засоби ураження. Літак це лише платформа, яка їх доставляє: як ствол гаубиці, який доставляє снаряд на башню орка.

Ключове тут система, всі елементи пазлу. І головний із цих елементів - авіабомби, крилаті керовані JDAM-ER.

До цього часу через відсутність можливості у наших літаків під час польоту до цілі змінювати координати цілі закладені у бомби на землі, наша авіація мала обмежену можливість - скидати їх лише по статичним, добре розвіданим цілям. Якщо орки десь вивантажились і швидко розсіялися, то вразити купу м'яса одним махом важко.

F-16 позбавлені цієї вади. Наявність в F-16 бортового комп'ютера зможе надати нашим військовим нові можливості, коли літак зможе чергувати в небі в очікуванні цілі, вийти в точку скидання за лічені хвилини, вести і корегувати бомбу до самого влучання. Це принципово розширює поле застосування всієї нашої авіації.

Орки весь час мавпують Захід і створили свій "аналог" УМПК. Вони зараз хизуються, як за декілька місяців викинули на наш плацдарм під Кринками сотні своїх "високоточних" бомб, і як їхні "воєнльоти" (уродський рускій неймінг) можуть безкарно запускати їх з відстані 50 км.

Щойно це тупе бахвальство привело до втрати 3 бортів за один день. Бо самонавіюванням мають займатися папуаси. Цивілізовані і розвинені в військовому плані народи, мають робити все системно і по науці.

Російські КАБи не є ні керованими, ні високоточними. Ця халтура летить "куда-то туда", має відхилення 200-700 м. Але все одно, вибух дури 500 кг десь за триста метрів від наших хлопців - штука мало приємна.

Та тут головне інше. Факт розуміння шансу, що бомба може промазати, бо має відхилення 200-700 м, дає нашим військам надважливий психологічний момент.

Тому попри самонавіювання макак про "сотні бонб", плацдарм ЗСУ на правому березі Дніпра стійкий.

Але зовсім інша справа, коли вже твоя бомба з 500 кг прилітає з круговим відхиленням 11 метрів, і коли ворог знає точно: промаху не буде, шансу нема.

Ось правильний психологічний ефект на ворога.

Наша влада має працювати із США, щоб отримати постійний канал поставок цих бомб в величезних кількостях. Немає ніякого сенсу від Ф-16 на аеродромах, якщо вони не працюють безперервно цими бомбами, ламаючи ментальну перегородку в башні ворога. Один Ізраїль від початку жовтня отримав від США 15000 бомб, серед яких 3000 таких потрібних нам JDAM. Якщо Зеленський зможе отримати хоча б схожу кількість, вся армія ворога завиє.

Це буде зовсім інша історія ніж смерть від FPV і навіть від американських касетних снарядів. FPV прилітає в групу з трьох вань, одного вбиває, іншого калічить, третього деморалізує. В результаті, ще один здох без евакуації, але кількість деморалізованого ворога - 1 шт. В результаті маємо вплив на вістря наступаючих, а от на всю армію в полосі 10-50 км вплив не критичний. Особливо, коли вони знають, що вони теж мають FPV. Генерали взагалі ховаються за десятки кілометрів за спинами свого гарматного м'яса - їм на смерті своїх дебілів від FPV взагалі плювати.

А от коли ЗСУ почнуть пробивати башню всій армії РФ в полосі 40-50 км новим інструментом, від якого немає порятунку, коли бомба прилітає і орк знає: промаху не буде, коли навколо тебе десятки трупів і десятки поранених верещать від болю, а батяня-комбат оно без башні, ось це матиме руйнівний ефект. Саме тоді це ниття в їхніх рядах "пора би заканчівать войну" стане системним, масовим, перетвориться в могутню річку.

Нам потрібні протирадіолокаційні ракети для руйнування ворожої ППО в полосі роботи наших Ф-16 і ракети повітря-повітря для утворення постійної загрози для російських літаків, щоб відсунути їх від лінії зіткнення і зняти загрозу КАБів для наших військ, крилаті ракети повітряного базування для створення постійної загрози для глибокого ворожого тилу.

І якщо нам в 2024 вдастся досягти всього цього, ми нарешті почнемо ламати всій російській армії хребет.