Застарілий житловий фонд почнуть зносити у поточному році

Застарілий житловий фонд почнуть зносити у поточному році

У 2018 році буде остаточно доопрацьований і прийнятий в новій редакції закон про реконструкцію застарілого житлового фонду.

Концепцію майбутніх законодавчих на замовлення міністерства вже розробив ДП “Український державний НДІ проектування міст” Діпромісто “ім. Ю.Н.Білоконя. Очікується, що обговорення, доопрацювання та подання замовнику готового тексту законопроекту закінчиться в січні 2018 року. Фактично, концепція являє собою нову редакцію існуючого з 2007 року, але реально не чинного закону про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду.

Однією з головних проблем є відселення мешканців з будинків, що зносяться або реконструйованих будівель. Розробники концепції стверджують, що стартові будинки бажано будувати в межах того ж району або мікрорайону. У той же час в Мінрегіоні відзначають, що пропонувати житло для розселення мешканців можна в межах населеного пункту. Втім, інвестор, щоб домовитися з мешканцями, матиме право купити їм житло як в старому, так і новому будинку в будь-якому районі міста.

Проектом пропонується обмінювати старе житло на нове за таким принципом, що кількість кімнат і площа квартири в старому будинку повинна дорівнювати такій же кількості та площі в новому, незалежно від кількості прописаних у квартирі мешканців. Таким чином, спроби масової реєстрації всіх далеких родичів в будинку під знос не матимуть економічного сенсу.