"Завершуючи тему Цемаха" - Карл Волох

"Завершуючи тему Цемаха" - Карл Волох

1. Не порівнюйте останній обмін з ізраїльським по Шаліту. Там це був жест сильного (навіть з елементами зневаги до ворога), а у нас - слабкого, який втратив волю до спротиву.
2. Тільки дебіл може твердити «а чому його голландці в попередні два місяці не допитали»? Підозрюваний дає покази тоді, коли розуміє, що це єдиний (або найліпший) вихід для нього. Це може взяти й роки.
Та й не це головне. Що б він не розповів досі на допитах, його основна роль була свідчити на самому трибуналі, перед суддями, бо ж до інших свідків та обвинувачуваних правосуддя за життя Путіна точно не добереться. Тобто, в частині доведення умислу цього теракту з російського боку та цілеспрямованих зусиль із приховування його слідів сторона звинувачення втратила дуже серйозний козир.
3. Повторю ще раз для найтупіших. Затримуючи Цемаха, ми не голландцям послугу робили. Головний інтересант доведення ролі РФ у збитті Боїнга - Україна. Саме цей військовий злочин був донедавна одним із центральних факторів, котрі цементували міжнародну коаліцію проти Кремля і змушували європейських партнерів ставити покарання чекістського злочинця вище за меркантильний інтерес заробляти в Росії. Відмовляючись від покарання режиму Кремля (а іншим чином звільнення Цемаха трактувати не можна), ми позбавляємо легітимності будь-які серйозні санкції проти РФ, бо Захід точно не має підстав займати жорсткішу позицію до неї, ніж ми.

Карл Волох