Заява державного секретаря США Тоні Блінкена «Крим - це Україна»

Заява державного секретаря США Тоні Блінкена «Крим - це Україна»

25 лютого 2021 року
«Сполучені Штати разом з Україною відзначають сьому річницю вторгнення Росії в Україну і захоплення Криму, що стало нахабним викликом сучасному міжнародному порядку. Ми підтверджуємо базисну істину: Крим - це Україна.
Російська окупація і зростаюча мілітаризація Кримського півострова мають наслідки далеко за межами України, погрожуючи безпеці всього світу у цілому. Ця окупація має високу гуманітарну ціну. Російська окупаційна влада проводить жорстоку кампанію репресій проти кримських татар, етнічних українців та членів інших етнічних і релігійних меншин в Криму. Російська окупаційна влада здійснювала рейди на мечеті та будинки, в яких живуть люди, вигнала незалежні медіа з півострова і засудила до тривалих тюремних термінів тих, хто насмілювався виступати проти окупації. Російські репресії привели до того, що жителі Криму знаходяться в постійному страху і не можуть жити вільно.
Ми закликаємо Росію негайно припинити окупацію Криму, звільнити всіх українських політичних в'язнів, яких вона несправедливо утримує і повернути повний контроль над півостровом Україні. Ми також закликаємо Росію припинити агресію на сході України. Санкції США щодо Росії у відповідь на її агресію на сході України і захоплення Криму залишаться в силі до тих пір, поки Росія не змінить курс. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають проголошену Росією анексію Криму.
Сполучені Штати вітають нову ініціативу України, Кримську платформу, і сподіваються на продовження роботи разом з Україною і нашими союзниками і партнерами, щоб покласти край російській окупації Кримського півострова і агресії на сході України».