"Зайця можна навчити палити, але навіщо...?" - Тамара Горіха Зерня

"Зайця можна навчити палити, але навіщо...?" - Тамара Горіха Зерня

Вам траплялися сім’ї, у яких чоловік – ходяче нещастя? Змолоду я підозрювала, що від такого треба тікати, наче ти щур на «Титаніку», а з віком тільки переконалася у своїй правоті. Бо воно ж, дідько, іще й за все береться.

То кухню збере власними руками так, що забуде раковину врізати. То на батьківських зборах поб’ється з фізруком. То у щиток полізе, і дружина тоді виставляє могоричі всьому жеку, щоб тільки обійшлося без суду.

Десь так само Зеленський «пофіксив» наші міжнародні відносини, особливо з Німеччиною, колишнім стратегічним партером України.

Для початку іще у вересні 19го він під запис заявив Трампу, що «Меркель багато говорить, але мало робить». Потім викотив дивовижний чи то памфлет, чи то ультиматум кандидатам у канцлери, вимагаючи від них заявити про «своє ставлення до України».

Досягнутий ефект заполірував впродовж наступних трьох очних зустрічей із Меркель. Ми пам’ятаємо, як виглядала фрау після 4-годинних переговорів із Зеленським у Берліні, коли всі звернули увагу на дивовижний тремор рук і всього тіла цієї досить кріпкої пані. Чверть століття людина гартувалася на дипломатичному фронті, вже все на світі бачила, але Вові вдалося її похитнути.

І от сьогодні Bild пише, що з травня місяця 2021 року саме Німеччина не дозволяла іншим країнам НАТО продавати зброю Україні, зокрема блокувала продажі 90 крупнокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 з США та 20 комплексів протидії дронам з Литви.

Я не знаю, чи хтось колись виведе Зе зі світу рожевих поні і пояснить йому, що Україна існує у досить недружньому оточенні, за нечисленними винятками. Що міжнародна підтримка, скріплена здоров’ям, кров’ю і нервами Порошенка, саме на цьому і тримається: на здоров'ї, крові та нервах. І що ситуація може змінитися у будь-який момент, і кожне необережне слово має свою ціну, кожен дебільний жарт чи прояв глупоти відразу ж конвертується у послаблення наших позицій.

Я не знаю, чи хтось йому це пояснить і чи є смисл у такому поясненні. Колись у одному радянському фільмі була фраза, що і «зайця можна навчити палити». Питання тільки – навіщо? Ці речі далеко не дурні люди вчили роками і доповнювали десятиліттями профільної роботи. У Вовиному випадку для опанування базового курсу знадобиться років триста, не менше.

Перепрошую, але ні ішак, ні падишах так довго не протягнуть.