"Зброя для ЗСУ" - Кирилл Данильченко

"Зброя для ЗСУ" - Кирилл Данильченко

Тільки Вашингтон відвантажив та відвантажить Києву 486 тисяч снарядів. Адже ми ж отримували ще британські пакети на 105-мм. та 155-мм. «подарунки», норвежці насипали нам 5 тисяч штук для своїх «Паладинів», Східна Європа активно допомагала з радянськими калібрами.

Навіть якщо брати стандартну ціну 1000 доларів за 155 мм. нові снаряди М795 і старіші М107 (активно-реактивні М549 коштують дорожче), то сума виходить чимала.

На рівні того, що ми витрачали всією країною на рік на купівлю техніки та науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи до війни.

Адже там дають розумні «Екскалібури», «Смарти», та «Бонуси», не лише чавун. Плюс доставка та навчання.

І важлива не лише ціна. Запаси також мають значення. У США нових 155-мм М795 трохи більше 2.5 млн штук. Їх із середини 90-х замовили за відкритими контрактами 1.7 млн. одиниць.

Без розкачки за 3 місяці доставка в Україну півмільйона снарядів виглядає тепер інакше, так?

Вже не так схоже на «допомогу по краплині». 76.000 снарядів у новому опціоні допомоги від США – це більше, ніж випустили по Саддаму.

25 пускових високоточної зброї.

Навіть якщо кожна машина РСЗВ випустить на добу єдиний пакет, без запасу, який можуть підвезти, – це 204 ракети на день, 6120 на місяць.

На 2022-й фінансовий рік США замовили для власних збройних сил 5830 штук GMLRS з терміном виконання контракту весна 2024 року. Це ще один мазок до картини олією – «Дайте нам 300 РСЗВ і ми перевернемо світ». Перевернемо виробничі потужності Lockheed Martin, можливо і ринок праці США, безумовно. А зі світом треба почекати, не привертаючи уваги санітарів.

Прямо зараз ми беремо участь у найінтенсивнішій війні 21 століття. І отримуємо від Заходу найінтенсивнішу підтримку у важкому озброєнні, снарядах та ракетах за кілька десятиліть. Якщо в пакеті на 550 млн. немає запчастин, змінних стволів, масел, засобів для поточного ремонту, прихованих моментів, то мова про кілька тисяч GMLRS.

І те, що, по суті, дивізіон західних РСЗВ став впливати на оперативний рівень подій, а за установками полюють як за тактичною ядерною зброєю спеціальні підрозділи і диверсанти РФ, показує, наскільки сильно ці поставки впливають на хід конфлікту.