"Зе!бюджет. Як не вляпаться" - Віктор Бобиренко

"Зе!бюджет. Як не вляпаться" - Віктор Бобиренко

Ніяк. Бюджет погоджений Кабміном вже у другому читанні.
Дива не сталося. Усі хто кричав, що ось прийде Зе! і «усім стане харашо» – можуть утертися.
Усі, хто кричав «хуженєбудєт» переходять із розряду оптимістів у розряд реалістів: «Хужебудєт».
Усі хто злорадствував: «Ви-ще-за-Петром-поплачете» можуть утертися. Не поплачуть. Просто ненависть до Петра насипАли відрами на усіх основних каналах. А ми народ не злопам’ятний. Пам'ять просто гарна. Швидко не попустить.
Хоча «порохоботи» можуть ходити гордо і казати «яжзнавшобудехуже».
Але, у новому бюджеті написано, як буде починатися кінець. Не тому, що кинули вчителів та і усіх бюджетників, не додавши їм.
Конфлікт у іншому. Усю дорогу в Україні заведено було так. Депутати голосують за бюджет. За це лояльним депутатам передбачалася вишенька на торті бюджету. Рядок називався: «Субвенція на вирішення питань соціально-економічного розвитку регіонів». Фактично – це були депутатські кошти. Депутат готував так звані «титула» - перелік об’єктів чи список обладнання, на що направлялася ця субвенція.
Субвенція підписувалася прем’єр-міністром. І надходила в регіони.
Пам’ятаю випадок, як ми колись підняли цікавий хай. Депутат від Шостки Ігор Молоток субвенцію направив на щось-там у Шостку на міську ТЕЦ. Тільки ТЕЦ офіційно була в оренді у фірми, яку очолював його батько!!! Ну, ви зрозуміли. Ми почали розкручувати тему: хелп, корупція. Депутат на свою фірму бюджетні гроші заводить.
А депутат спокійно так роз’яснив, що це зовсім не він. Це рішення уряду, на мінуточку.
Тобто розумієте красу гри? Гроші дають не в руки депутату, а куди він скаже. І він, якщо-що, то скраю.
Це відбувається по всій Україні на усіх рівнях. «Депутатські гроші» (якщо хто не знає) є і у депутатів обласних і міських рад. Щоб усі ходили просить депутата і цілували ручку. І те, куди направлять субвенцію, залежало і залежить від порядності депутата і його розуму: на правильні і потрібні речі, на «хатєлкі» лобістів чи у «правильні напрямки».
Так я про що. Зе!команда з весни кричала, що ця схема ризикована. Тому, що якщо і немає прямої корупції (по різному може бути), то є корупція політична. Бо депутат за кошти платників податків може говорити: «Я тут здобув, цілуйте руки».
І ось, доводиться, під тиском експертів приймати рішення. І у першому читанні цього рядка у проекті бюджету - немає взагалі!
І ось, уряд погоджує бюджетні цифри на друге, остаточне читання. І ось – цей рядок з’явився, виліз нізвідки. І на нього закладено 2 мільярди гривень. А у 2019 році було 6 мільярдів. Тобто тепер вистачить не усім, це точно.
А лише тим мажоритарниками, наприклад, які правильно проголосують за зміни до Конституції. Скоріше – чужим із усяких позафракційних. Бо «300 штиков нада». А свої? Переб’ються.
Я думаю, ті, хто радить Зе! кажуть: «Вова, вони на твоїй крові в’їхали в Раду, а ти ще і будеш їм ціну набивати? Нафіг з пляжу! Хай утруться і голосують».
А Володимиру Олександровичу і його урядовцям приймати непросте рішення. Дати своїм, щоб лояльніші – чи чужим, але за 2-3 ключових голосування.
Буде цікаво. Наші побідять!

Віктор Бобиренко