ЗеФакТи: Економісти прогнозують рекордне зростання цін на продукти у 2022 році

ЗеФакТи: Економісти прогнозують рекордне зростання цін на продукти у 2022 році

Серед причин підвищення цін на продукти харчування в усьому світі визначають:

-політичні – у вигляді обмеження на експорт чи імпорт продуктів і торгові війни.

-макроекономічні - зростання інфляції призводить до зростання цін і на продукти харчування.

-логістичні - вартість транспорту протягом року зросла в 3-4 рази в середньому. І все це, звичайно, перекладається на ціни продуктів.

-енергетичні - зростання ціни на нафту та газ призводить напряму до зростання цін на цукор, кукурудзу та частину рослинних олій і тягне за собою ціни на інші продукти в непрямий спосіб.

Окремо, експерти відзначають збільшення ціни на добрива на 70-80%, через що чимало виробництв азотних добрив вже зупинилось, оскільки в собівартості азотних добрив до 80-90% - це витрати на природний газ.

В той час, в собівартості виробництва наприклад, кукурудзи, вартість азотних добрив складає 30-40%! Кукурудза - це основа для виробництва кормів, а це, відповідно, впливає на ціни м'яса.

Щодо регулювання цін на продукти, експерти вважають це невдалим рішенням, тому що, зазвичай, такі рішення:

➡️не працюють взагалі (просто хтось комусь починає давати хабарі, щоб закривали очі),

➡️ призводять до дефіциту продуктів, ціни на які регулюються, створення тіньового ринку за захмарними цінами, зниження сплати податків в бюджет та невигідності виробництва цих товарів і інвестицій в їх виробництво.

Тож, сподіватись потрібно лише на власні городи, які можуть вас врятувати. На владу, яку ціни на харчі не хвилюють, сподіватись марно.