ЗеФакТи: Зниження тарифів по-зеленськи

ЗеФакТи: Зниження тарифів по-зеленськи

Протягом останніх місяців в уряді йшло активне обговорення про підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Чинний «ринок» комунальної електроенергії – повністю деформований, він являє собою суцільне плетиво мільярдних боргів – всіх перед всіма. Лише за перший квартал ц. р. заборгованість різних підприємств перед «Енергоатомом» сягнула астрономічного показника – 22,8 млрд грн. З яких 11,6 мільярдів – це борг «ДП «Енергоринок», 7,1 млрд грн. – заборгованість «ДП «Гарантований покупець», ще 4,1 млрд грн. – від НЕК «Укренерго».

Зниження тарифів – цілковито популістський крок, оскільки для цього немає ніякого економічного підґрунтя.

При зниженні тарифів одне домогосподарство зекономить 60 грн на місяць, або 2 євро. Той хто при споживанні 250 кВт-г платив 420 грн, буде платити 360 грн на місяць.

Місячна економія у тих, хто споживав 100 кВт-г складе менше долара на місяць.

А для того, щоб компенсувати пільговий тариф для населення, високу ціну за електроенергію, в першу чергу, заплатять середні і малі виробники, магазини, спортзали, водоканали, державні установи, школи, садки.

❗️Все це буде закладено у вартість товарів і послуг для населення. А також в податки.

‼️Громадяни завжди заплатять ринкову ціну за спожиту е/е. Якщо не в тарифі, то в магазині і в інших місцях.

До кризи в комунальному секторі електроенергетики призвели бездарні дії влади, відсутність у топ-чиновників щонайменших ознак стратегічного мислення та бажання любою ціною втримати стрімко падаючий рейтинг.

Головною ціллю політичного керівництва країни має бути підвищення доходів населення, а не популістичне зниження тарифів, яке в кінцевому рахунку призведе до зниження реальних доходів.