"ЗЕЛЕНА ЩИЛЬНА ХМАРНІСТЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ЗЕЛЕНА ЩИЛЬНА ХМАРНІСТЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Від того як примітивно брешуть зелені, у мене час від часу кров закипає в жилах. От вам свіжий приклад.

"Укренерго" заявило, що українцям почнуть вимикати світло через те, що "щильна хмарність заважає роботі сонячних електростанцій". Зрозуміли? Хмари винні.

Знаєте, я звісно не енергетик. Я інженер-механік зі стажем. І ще я джерелами користуватися умію. Я відверто бачу, що байки про "щільну хмарність" це нахабне неприховане знущання з українців. І от чому.

Так, слова про щильну хмарність можуть бути правдою. Так, щильна хмарність може заважати сонячним станціям. Але. Це не вся правда.

Нам розповідають про шалені ворожі удари по гідроенергетиці. "Шалені удари" - це атака по ДніпроГЕСу в моєму рідному місті Запоріжжя. Проте. Правда така, що вся (!) гідроенергетика України генерує лише 7-8% електроенергії віробленої в Україні. Різні дані наводять різні цифри, є інформація що в пікові моменти 2023 р. доля гідрогенерації сягала і 20%, але очевидно - це тому, що глушили інші потужності. Для економії.

Проте. За книжкою, ДніпроГЕС виробляв до 4008 мільйонів кВт*год, тобто на піку аж 2,5% від всієї генерації України. Реально - менше. Очевидно втрата таких потужностей (а ДніпроГЕС продовжує працювати) для України болісна, але не критична.

У чому ж справа? А справа в тому, що у 2024 році Україна втратила значну долю теплової генерації. Ракетними ударами знищені Зміївська і Трипільська ТЕС, через обстріли зупинена Курахівська ТЕС і добряче пошкоджена Бурштинська ТЕС. Думаєте генерація електроенергії в Україні впала на обсяги виробництва цих станцій?

Ви неправильно думаєте. Тому що з тепловою генерацією тісно пов'язана ядерна генерація. Пояснюю на пальцях.

Ядерна генерація працює на виробництво великих обсягів електрики протягом тривалого часу. Але зменшувати і збільшувати генерацію залежно від потреби спроживачів, ядерні станції не можуть. Що стається якщо на ядерних станціях починають різко зменшувати і збільшувати генерацію, гарно показано в серіалі "Чорнобиль".

Роботу ядерних станцій корегують як раз роботою ТЕС. Тобто якщо нема достатьної генерації на ТЕС...

Тобто. Наразі генерація ТЕС в Україні недостатня, її довдодиться компенсувати виробництвом електрики на сонячних станціях. А там - хмари. Зрозуміло?

Чому про це не говорить "Укренерго"? А тому, що виникає питання, а як це на третьому році війни ми опинилися у такій ситуації? А сталося так, бо діюча влада взагалі не готувалася до становища коли по ТЕС будуть завдані ракетні удари. От взагалі.

Я маю знайомих інженерів-енергетиків. На моє питання як можна було захистити наші великі ТЕС від ракетних ударів, відповідь була категорична - негайно будувати багато менших ТЕС в різних кінцях України, аби ворог просто фізично не зміг знищити їх всі. А ще розвивати будівництво малих ГЕС в Карпатах. А ще... Та багато є способів.

Бо захистити великі ТЕС було нереально, і фахівці знали про це.

Зрозумійте, зараз нам доводиться все це робити і на все це витрачати гроші. Потужності які ми маємо наразі, все ще під загрозою рекетних ударів. Тому бізнес, тилові частини ЗСУ і громадяни мають сидіти без світла за графіком.

Якби будувати багато малих ТЕС почали у 2022-му!..

А тепер я нагадаю, що те саме "Укренерго" разом із Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури (ним керує колишній журналіст-правдоруб Мустафа Найєм), годували нас байками ніби Зміївська і Трипільська ТЕС цілком захищені - вони ж після прильотів хором заспівали, що від ракет захистити станції не можливо. Ще одні "хмари"

Іншими словами, станції захищені не були. Мала місце службова недбалість, яка призвели до втрати Україною генеруючих потужностей на мільйони доларів.

Але за втрату теплових станцій ніхто не відповів. Ніхто навіть не заарештований. Взагалі. От саме через це електрика для українців буде за графіком. За графіком - і дорого.