"Зеленський – швидше Голобородько, ніж Лукашенко?" - Віталій Портников

"Зеленський – швидше Голобородько, ніж Лукашенко?" - Віталій Портников

Перші поїздки Володимира Зеленського по країні, його конфронтація з чиновниками і сам стиль проведення зустрічей і нарад дозволили багатьом спостерігачам – і перш за все в Мінську – порівняти нового українського президента зі старим білоруським.

Колеги з білоруської служби Радіо Свобода навіть ролик підготували, в якому цитати Зеленського і цитати Лукшенко буквально «накладаються» одна на іншу, як ніби їх вимовляє один і той же чоловік.

І це ж тільки зовнішня паралель. А якщо згадати не про те Лукашенко, якого ми знаємо зараз, а про те, якого багато хто вже давно забув – Лукашенко зразка 1994 року – то аналогій напрошується ще більше.

Олександр Григорович теж був людиною, далекою від системи – дарма що депутатом Верховної Ради. Теж готовий був кинути виклик сучасній йому номенклатурі – тільки замість Петра Порошенка у нього в якості мішені був тодішній прем’єр Білорусі В’ячеслав Кебич.

Теж славився борцем з номенклатурною корупцією і виступав на виборах від імені народу. Теж не мав професійної команди, але зате був оточений молодими ентузіастами. Подивишся – так Зеленський і є, тільки 25 років тому.

За образом і подобою Голобородько

Але вважати, що Зеленський справді наслідує Лукашенко, може тільки той, хто не дивився серіал «Слуга народу», який і зробив Володимира Зеленського президентом України.

Ось кого точно наслідує новий український президент – так це головного героя цього серіалу, вчителя Василя Голобородько. Учитель, якого Зеленський зіграв у цьому серіалі, волею випадку став українським президентом і розвалив країну – але у глядача ця проста недосвідчена людина викликає щирий ентузіазм.

І про нього Зеленський нагадує напередодні парламентських виборів, на яких віртуальна партія нового президента «Слуга народу» – партія без чіткої програми, реальних членів, зрозумілих кандидатів в депутати і навіть без кандидатури прем’єр-міністра, яку вона готова висунути в разі перемоги – готується завоювати більшість мандатів.

Реальність замість нового сезону

Нового сезону серіалу «Слуга народу» немає, але зате є сам Зеленський, вже не той кінофестиваль, а реальний український президент. І найкраще, що він може зробити для своєї партії на парламентських виборах – так це продовжувати грати роль Голобородька.

Але при цьому виникає інше питання – а з кого, власне, списаний сам персонаж Зеленського? Тим більше, що всі ми вже знаємо, що серіал був не стільки кіноідеэю, скільки політтехнологічних проектом під вибори. І дуже вдалим для Зеленського – судячи з результатів останнього голосування.

Але тоді образ Голобородька мав відображати найпопулярнішу для українського виборця модель політичної поведінки. А найпопулярнішим політиком в Україні протягом багатьох десятиліть був … Олександр Лукашенко.

Популярність білоруського президента майже всі роки досліджень була вищою, ніж популярність будь-якого українського – і навіть будь-якого російського – президента. Якщо Лукашенко комусь і поступався, наприклад, Путіну – то незмінно повертався на лідерські позиції. Саме він – стабільний герой «маленького українця». Так з кого ж ще ліпити привабливий образ?

Так що, звичайно ж, Зеленський не наслідує ніякого Лукашенка. Зеленський продовжує – як і під час президентської передвиборної кампанії – грати Голобородька.

А ось Голобородько наслідує Лукашенка – кого ж ще йому наслідувати?