"Зеленський. Узурпація або безвідповідальність?" - Віталій Портников

"Зеленський. Узурпація або безвідповідальність?" - Віталій Портников

Депутати Верховної Ради України від правлячої більшості внесли на розгляд колег законопроект, який має заборонити суддям зупиняти санкції РНБО

Цей намір, по суті, нівелює самі основи розділення влади, ставить під сумнів повноваження судочинства під красиві слова про повагу до Конституції. Тому що всі ці красиві слова, які, як правило, вимовляються на свято, не можуть закамуфлювати найголовнішого - неповаги самого Зеленського, його оточення, його команди і статистів у парламенті до самого конституційного права. Готовність розтоптати Конституцію, витерти об неї ноги - це сама суть будь-якого популістського режиму. І влада Зеленського демонструє це з відвертістю, яка лякає.

 Найголовніше, що у законопроекту немає ніякого реального змісту, крім ось цього самого бажання узурпувати владу. Рішення РНБО все одно вводиться в дію указами президента країни. І суди навіть зараз не мають повноважень ці укази припиняти. Але, зрозуміло, відповідальність за законність і наслідки цих указів несе особисто президент, а не члени РНБО. Якщо законопроект буде ухвалено, у Зеленського з'явиться можливість розділити відповідальність з членами консультативного органу, який насправді не має жодних повноважень для запровадження санкцій проти громадян України - зрозуміло, крім тих виняткових випадків, коли доведено причетність до терористичної діяльності. Але, погодимося, що навіть злодії в законі і контрабандисти це не терористи. І, таким чином, всі останні тижні РНБО займається виключно обслуговуванням рейтингових потреб Володимира Зеленського. І при цьому остаточні рішення все одно будуть ухвалюватися у судах. Й для того, щоб перемогти злодіїв в законі, контрабандистів, агентів російського впливу і нечистоплотних пропагандистів необхідно перш за все реформувати судову систему. Але це, зрозуміло, значно складніше, ніж раз на тиждень влаштовувати на Банковій вистави.

 А найголовніше - припустимо, що Зеленський не буде користуватися нормами нового законопроекту для узурпації влади. Але ж це легко може зробити будь-який його наступник. Навіщо ж заради рейтингу створювати можливості для перетворення України на лукашенківську диктатуру?