"Зерновий коридор" - Тарас Котов

"Зерновий коридор" - Тарас Котов

Нагадаю, шановні читачі, що у військовий час Україна експортує не лише Колю Тищенко і Юлію Тимошенко, але й більш ліквідні товари. Наприклад, зерно. Давайте поговоримо про зерновий коридор. Усюди пишуть про чорне зерно, ще якесь зерно, хтось там щось комусь 4% і таке інше.  

Спробуємо розібратись, як чергова важлива штука перетворилась в наших реаліях на спосіб заробляти.

З початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 9 січня 2023 року з портів Великої Одеси вийшли 626 суден, на яких Україні вдалося експортувати 17 млн тонн аграрної продукції. Окрім забезпечення продовольчої безпеки в світі це підтримало аграріїв та мало забезпечити надходження валютної виручки в країну, вплинути на стабільність курсу ітд.  

Звичайно, це не влаштовувало рф, вони там щось кукарекали про те, що в будь-який момент їх військово-морський плот може це зупинити. Ердоган просто запитав: "Який флот?" і питання стухло. Росіяни в властивій їм манері почали заважати по дрібному: затягувати інспекційні перевірки, як завантаженних суден, що йдуть на вихід, так і порожніх, що заходять завантажуватись. Станом на 10 січня у Босфорі в черзі на інспекцію очікували 98 суден (21 вже з продовольством на борту, а 77 - ті, що йдуть під завантаження). Більшість з цих суден стоять в Босфорі ще з минулого року через цілеспрямоване гальмування інспекцій російською стороною. Це призводить до зменшення обсягів українського продовольства країнам, які його потребують, а також до мільйонних збитків вантажовласників. Як можуть рфці так і заважають.

Водночас з початком повномасштабного вторгнення Національний банк України ввів валютні обмеження. Вони й раніше не були лайтові в сенсі виводу коштів фізосіб. І гроші почали шукати шлях на вихід.

Реалізація плану виводу грошей була дуже проста. Не для кого не секрет, що в нас існує ринок фунтів та паспортів. На фунта створюється компанія. На компанію скуповується зерно за кеш, в той чи іншій формі. Компанія отримує "номінацію" на місце на кораблі, що вантажиться і завантажує зерно. Далі (або зразу) підписується додаткова угода, що отримувачем коштів є інша юрособа в іншій юрисдикції і валюта каже "до побачення". Тут важливо, що оці фунтові контори купи-продай спеціально не потрапляли в розрахунки ПДВ, щоб їх не можна було хоч якось контролювати очікуванням поверення ПДВ, як експортеру і таким чином стимулювати повертати валюту в країну. В результаті світла ідея допомагати аграріям, годувати світ та забезпечувати країну валютою стала інструментом окремих людей «переставити» гроші із країни та красти з бюджету гроші. З того бюджету, що зараз має оплачувати війну.  

Зважаючи на те, що повернення виручки має відбуватись протягом 180 днів, зараз оцінити вал неповерненнь поки що неможливо, оскільки коридор працює з 1 серпня 2022 року.

Для того, щоб якось підтримати штани бюджету була ідея - щоб експортери сплачували 4% контракту, як аванс з податку на прибуток. Була зроблена податковою оцінка податкового навантаження по аграрці і запропонована така модель. Відповідно, митниця мала випускати вантажі, коли бачили квитанцію про передоплату серед інших документів.  

Вже 12.09 був підпісаний міжвідомчий протокол між податковою, митницею та бюро економічної безпеки про взаємодію з питань боротьби зі схемами мінімізації податків, неповернення валютної виручки та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. ДПС мали аналізувати походження товарів на експорт, інформувати ДМС про стрьомний експорт, а потім БЕБ.

Але. На практиці вийшло, що митниця просто брала 1,5% собі в чумадані та випускала всіх підряд.

На засіданні тимчасової слідчої комісії митниця виступила так потужно, що БЕБ виглядав адекватним та професійним. Митниця просто розводила руками і розповідала про "в межах і в спосіб". Зрозуміло, що пацани гуділі на всі гроші. Жодного притомного пояснення ми не отримали з жодного питання. Принципова позиція митниці – окешуватися і не готувати жодних пояснень на випадок, якщо завтра прийдуть і спитають. До речі, завтра вже наступило, вже прийшли, спитали, і ось відповіді нема.

Уважний читач може зауважити «так а в чому злочин, якщо 180 днів не пройшло», але прикол в тому шо експорт відбувався з фірм в яких НІКОЛИ не було рахунків в банках, а походження зерна окрема загадка.  

Найвеселіше розпочалося після комітету. ДМС почало розміщати матеріали, що 1,5% курить ДПС чи БЕБ, хоча на шлагбаумі сидять саме митники, і ніхто, крім митників окешуватися з цієї теми не спроможний чисто інструментально.

Причому розміщення суто в межах і в спосіб традиції 00х років: міжвідомче спілкування силовичків на антикорі, орд та скелет.інфо.

Я особисто вражений тим, які фантастичні хвилі гівна здійняла наша ТСК. Не прогнозував, що ми таким неочікуваним чином поповнимо бюджети українських лайнометів з антикору. Але рекомендую ставитися до ситуації з ТСК так само, як до ситуації з протиповітряною обороною – всі вкиди на сторонніх джерелах є ворожою пропагандою, вірити можна лише інформації від офіційних спікерів та членів комісії, все інше – вороже ІПСО з метою здійняти паніку і замести сліди. В даному випадку ми маємо справу з ІПСО від митниці з метою перекласти відповідальність на БЕБ та ДПС. Хлопці, є прохання цього не робити, бо з вас такі іпсошники, як з Тищенко посол України в Тайланді.